Лами можуть допомогти людству подолати коронавірус

Вчені кажуть, що лами можуть допомогти нам перемогти коронавірус, пише Жіночий світ з посиланням на Sciencealert.

Згідно з  новим дослідженням,  опублікованим в журналі Cell у вівторок міжнародною групою дослідників, антитіла, виявлені в крові лям, змогли запобігти зараженню інфекцією COVID-19.

“Це одне з перших антитіл, яке, як відомо, нейтралізує SARS-CoV-2”, – сказав Джейсон МакЛеллан з Техаського університету в Остіні та співавтор дослідження.

Науковці базувались на попередніх дослідженнях чотирирічної давності, в яких вони виявили, що антитіла дев’ятимісячної лами на ім’я Вінтер змогли нейтралізувати віруси SARS-CoV-1 та MERS-CoV протягом шести тижнів.

На щастя, антитіла від Вінтер – якій зараз чотири роки – також стримували SARS-CoV-2, вірус, який викликає COVID-19.

Це вже не вперше антитіла лам використовують проти вірусів. Їх застосовували в роботі над вірусами ВІЛ та грипу і тоді вони допомогли відкрити перспективні методи лікування.

Завдяки малому розміру антитіл лами, вони можуть легше з’єднуватися з різними частинами вірусу. Це дозволяє запобігти закріпленню вірусу та ефективно його нейтралізує.

Вчені сподіваються, що терапія антитілами лами має гарні перспективи.

Маклеллан заявив, що між щепленням та зараженням повинно минути принаймні місяць-два, щоб вакцина могла забезпечити захист.

“Антитіла можуть також використовуватися для лікування того, хто вже захворів, щоб зменшити ступінь тяжкості хвороби”, – додав МакЛеллан.

“Попереду ще багато роботи, щоб спробувати донести цей метод до лікарень”, – заявив Ксав’є Саленс, молекулярний вірусолог з університету Гента в Бельгії та співавтор дослідження. “Якщо це спрацює, лама Вінтер заслуговує на статую”.

Поділись


Новини партнерів