Вчені остаточно спростували, що препарати від високого тиску збільшують ризик захворіти на COVID-19

17 березня 2020 р. Американський коледж кардіології, Американська асоціація серця та Товариство серцевої недостатності Америки опублікували спільну заяву, в якій закликали дослідників усунути певні прогалини в нашому розумінні ризиків COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Якщо конкретно, то всі ці установи хотіли знати, чи піддаються люди, що приймають ліки від підвищеного артеріального тиску, більшому ризику захворіти на COVID-19 або отримати від нього важкі ускладнення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1,13 мільярда людей у всьому світі мають високий кров’яний тиск (гіпертонічну хворобу), який антигіпертензивні препарати можуть допомогти контролювати.

За перших же ознак того, що такі препарати можуть збільшувати ризик захворіти на COVID-19 чи перенести його у важкій формі, медики всього світу повинні негайно про це дізнатись.

Тому науковці з Медичної школи Нью Йорка та інститутів, що з ними співпрацювали, провели дослідження, яке повинно було остаточно прояснити це питання.

Дослідження, яке першого травня опублікували у The New England Journal of Medicine – робить заспокійливий висновок: Не існує зв’язку між поширеними препаратами для зниження артеріального тиску та ризиком виникнення COVID-19.

У своєму дослідженні науковці зосередили увагу на класі препаратів, які називаються інгібіторами ренін-ангіотензин-альдостеронової системи.

Зокрема, вони розглядали інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), блокатори ангіотензинових рецепторів, бета-блокатори, блокатори кальцієвих каналів та тіазидні діуретики.

Дослідники цікавились можливим впливом інгібіторів АПФ на ризик COVID-19, оскільки вони взаємодіють з білком ACE2, який бере участь у регуляції артеріального тиску.

Однак останні дослідження також показали, що АСЕ2 також має стосунок до потрапляння SARS-CoV-2 в клітини легенів, що призводить до їх інфікування. Це спонукало вчених перевірити, чи може у людей з гіпертонічною хворобою бути підвищений ризик зараження COVID-19.

Дослідники оцінили дані 12 594 осіб, які пройшли тестування на COVID-19. З них 5 984 (46,8%) мали позитивні результати.

З тих, хто отримав позитивний результат тесту, у 1002 (17%) захворювання пройшло у важкій формі.

Переглядаючи історію хвороби учасників, науковці виявили, що 4 357 також мали гіпертонію. З них 2573 захворіли на COVID-19, а 634 мали важкі симптоми.

Однак, оцінюючи потенційний зв’язок між прийомом ліків та ймовірністю позитивного результату тестування на COVID-19, дослідники не виявили “ніякого зв’язку між жодним з класів антигіпертензивних препаратів та підвищеною ймовірністю позитивного результату тесту”.

“Оскільки майже половина дорослих американців мають високий кров’яний тиск та знаходяться в групі ризику COVID-19, розуміння взаємозв’язку між цими широко використовуваними препаратами та COVID-19 було критичним питанням для охорони здоров’я”, – пояснює головний автор дослідження доктор Гармонія Рейнольдс.

Науковці також хочуть з’ясувати, чи може прийом якихось інших ліків бути пов’язаним з розвитком COVID-19.

“До нашого дослідження не було експериментальних чи клінічних даних, які б демонстрували наслідки вживання цих препаратів для людей, що входять до групи ризику COVID-19”, – говорить співавтор дослідження, доктор Джудіт Хохман.

“Що стосується наступних кроків, – додає вона, – наш план полягає у використанні аналогічних підходів для дослідження інших лікарських засобів та їх взаємозв’язку з хворобою COVID-19”.

Поділись


Новини партнерів