Медики розповіли, який небезпечний розлад загрожує діабетикам

Цей розлад харчової поведінки називають найнебезпечнішим у світі. І аналіз, проведений спеціалістом з охорони здоров’я Інгрід Торджесен та опублікований в BMJ, це підтверджує.

Мова йде про діабулімію – це порушення харчування, при якому хворі на діабет першого типу знижують дози інсуліну, щоб схуднути. Це може призвести до раннього виникнення серйозних ускладнень від діабету, таких як сліпота та гангрени, пише Жіночий світ з посиланням на Mirror. Також до ускладнень діабулімії належать зневоднення, втрата м’язової маси, різке підвищення рівня цукру в крові, хвороба периферичних артерії, атеросклероз, хвороби печінки, підвищений рівень холестерину і навіть смерть.

Діабулімія найчастіше зустрічається у молодих людей від 15 до 30 років. Більша частина людей, що страждають на цей розлад – жінки. Діабулімія – це результат складної взаємодії факторів діабету та психічного здоров’я.

Доктор Даша Ніколс з кафедри розладів харчування в Королівському коледжі психіатрів, каже: “Так як діабет змушує людей пильно стежити за харчуванням, не рідко вони плутаються у відчуттях щодо їжі, ваги та образу тіла. Це може дуже скоро стати небезпечним”.

Річ у тім, що перед діагностуванням діабету пацієнти, зазвичай, втрачають багато ваги. Однак, коли людина починає приймати інсулін, вага повертається. Одна з п’яти жінок та два з п’яти чоловіків в якийсь момент відмовляються від інсуліну, щоб спробувати знову схуднути.

Головна небезпека діабулімії полягає в тому, що для її лікування необхідні фахівці кількох профілів, методи роботи яких можуть сильно відрізнятись. Доктор Хелен Партрідж з Королівської лікарні Борнмут коментує: “Як діабетологи, ми не маємо уявлення, як впоратися з порушеннями харчової поведінки, а команда експертів з порушень харчування не має поняття, що робити з діабетом, тому це дуже багатопрофільна річ. Ви не можете їх відокремити та лікувати одне без іншого”. Для лікування цього захворювання доводиться випробовувати різні підходи, що займає багато часу. Не буде зайвою підтримка психолога, доки людина проходить лікування.

Британські дослідники намагаються розробити методи, які дозволять визначити пацієнтів, які можуть відмовитись від прийому інсуліну, щоб одразу надати їм підтримку різних фахівців.

Поділись


Новини партнерів