5+1 аргумент на користь кофеїну: ось про що говорить наука

Енергетичні напої, кава, чай – популярні, затребувані, улюблені, адже більшість з нас просто не можуть почати день без кофеїну!

Протягом тисячоліть люди знали, що він дає нам ресурс для бадьорості та енергійності, але мало кому відомі інші переваги кофеїномістких напоїв. А вони є, і ось про що свідчить наука.

1. Кофеїн освіжає пам’ять і покращує роботу мозку

Справляючи вплив на кору головного мозку, кофеїн покращує мислення, когнітивні функції і навички спілкування. Він також блокує вплив на мозок аденозину – сполуки, яка знижує активність і скорочує час неспання. Таким чином, блокуючи аденозин, кофеїн допомагає нам залишатися енергійними.

2. Кофеїн може допомогти вам схуднути

Періодичне споживання кофеїну підсилює метаболізм на 5-25%. Кофеїн можна знайти практично в усіх жирах. Він допомагає організму виробляти більше тепла, тобто, споживати більше енергії.

3. Кофеїн покращує фізичну витривалість

Напої, що містять кофеїн – енергетичні напої, холодна і гаряча кава, чай – усі вони підвищують рівень адреналіну в крові, «готуючи» м’язи до дії, розширюючи кровоносні судини, активізуючи роботу серця і функції головного мозку.

4. Кофеїн знижує ризик депресії

Медичний журнал JAMA Internal Medicine провів дослідження, яке охопило 50 тисяч жінок, і результати засвідчили: лише 120 мг кофеїну на тиждень здатні знизити ймовірність розвитку депресії на 15%. Добове споживання 240-360 мг знижує ризик на 20%.

5. Кофеїн знімає біль

Кофеїн підсилює дію знеболюючих препаратів, а значить, ви можете прийняти меншу дозу ліків для досягнення тих самих результатів.

6. Кофеїн бореться з астмою

Кофеїн є речовиною, дуже схожою на теофілін. Теофілін – це бронходилататор, який застосовують для розкриття дихальних шляхів у легенях і, отже, для полегшення симптомів астми – хрипів, кашлю, задишки. Тривале споживання напоїв з кофеїном здатне навіть запобігти виникненню астми. Це означає, що невелика чашка кави або напій з високим вмістом кофеїну можуть підвищити функцію легенів. Однак це не замінює ліки від астми, і вам все одно слід уникати надмірного споживання кофеїну.

«Кофеїн має багато корисних властивостей, але ми повинні бути обережні з щоденним його споживанням. Крім кавових зерен, існує більше 60 різних видів рослин, в тому числі какао-боби і чай, які містять кофеїн або активні інгредієнти, які схожі за структурою, наприклад, теобромін. Як показали комплексні клінічні дослідження, проведені EFSA (Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів) серед понад 66 000 чоловік, загальна щоденне споживання 400 мг кофеїну не представляє небезпеки для нашого здоров’я. Йдеться, приблизно, про 4-5 чашок кави, 1 чашку капучіно або 250 мл енергетичних напоїв на день. Однак ми повинні бути обережними, щоб не перевищити дозу у 200 мг на порцію, і дотримуватись, як мінімум, двогодинної перерви між вживанням напоїв з кофеїном», – зазначила дієтолог Юдіт Ковач.

Поділись


Новини партнерів