Нічне підвищення артеріального тиску може викликати пошкодження судин мозку

Нове дослідження показало, що високий артеріальний тиск у нічний час може завдати шкоди мозку, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

У більшості людей артеріальний тиск знижується вночі. Але у деяких людей він залишається таким же або навіть піднімається. Люди з гіпертонією, у яких відсутнє нічне зниження тиску, мають більший ризик ураження судин головного мозку та пов’язаних з ним проблем з пам’яттю.

“Схоже, що відсутність нічного зниження кров’яного тиску може посилити вплив гіпертонії на здоров’я людей з порушенням мозкового кровообігу та пов’язані з ним когнітивні здібності”, – сказав автор дослідження Адам Брікман, професор нейропсихології Колумбійського університету.

“Ці результати підтверджують результати попередніх досліджень, які свідчать, що здоров’я судин впливає на нашу пам’ять”, – додав він.

У дослідженні взяли участь 435 осіб, їхній середній вік становив 59 років. Науковці контролювали артеріальний тиск учасників цілодобово за допомогою пристрою, який знімав показники через кожні 15 хвилин протягом дня та через кожні 30 хвилин уночі.

Також учасники пройшли тестування на пам’ять та інші когнітивні навички.

Майже 6 з 10 учасників мали високий кров’яний тиск або приймали ліки від підвищеного тиску. Артеріальний тиск знижувався вночі у половини учасників, залишався таким же у 40% і піднімався у 10%.

Порівняно з іншими учасниками, у тих, хто має високий кров’яний тиск та не має його нічного зниження, було удвічі більше судинних пошкоджень у білій речовині мозку. Вони також отримали нижчі бали тесту пам’яті.

Частково різниця результатів тестування пам’яті пояснюється різницею артеріального тиску та наявністю чи відсутністю його зниження в нічний час. Але автори зазначають, що знайшли тільки залежність, а не причинно-наслідковий зв’язок. Для того, щоб з’ясувати, чи дійсно саме ці фактори спричинили пошкодження судин, потрібні додаткові дослідження.

Звіт про дослідження було опубліковано 15 квітня.

 

Поділись


Новини партнерів