Вчені з’ясували, як жінки після 50 років можуть знизити ризик інсульту

Якщо ви жінка середнього віку, ще не пізно внести у свій спосіб життя зміни, які дозволять значно знизити ризик інсульту, пише Жіночий світ.

“Ми виявили, що перехід до здорового способу життя, навіть після 50 років, все ще має потенціал для запобігання інсультам”, – сказав головний автор дослідження Гударс Данаї, доцент кафедри серцево-судинного здоров’я Гарвардської школи охорони здоров’я Чан.

У жінок інсульти бувають частіше, ніж в чоловіків. Також вони частіше помирають або втрачають працездатність після інсультів. Середній вік першого інсульту у жінок становить 75 років, зазначають автори дослідження.

Вчені проаналізували дані майже 60 000 жінок, що брали участь у дослідженні здоров’я медсестер. На момент початку дослідження середній вік учасниць становив 52 роки, науковці спостерігали за ними в середньому по 26 років.

За цей час три кроки – відмова від куріння, заняття спортом протягом 30 хвилин на день і більше та зниження ваги – зменшили загальний ризик інсульту на 25% та ризик ішемічного інсульту на 36%.

Ішемічний інсульт (блокування припливу крові до мозку) – найпоширеніший вид інсульту. Другий за поширеністю тип – геморагічний (спричинений крововиливом у мозок).

Більш здорова дієта знизила загальний ризик інсульту на 23%, згідно з дослідженням. Така дієта передбачала збільшення кількості риби, горіхів, продуктів з цільного зерна, фруктів та овочів у раціоні. Вона також передбачала уникання обробленого м’яса та алкоголю.

Результати були опубліковані 9 квітня в журналі Stroke .

Це дослідження, засноване на спостереженні, яке включало переважно білих жінок середнього віку, але “існують інші дослідження, які підтверджують, що пропорційні зміни ризику інсульту, пов’язані із способом життя та модифікацією харчування, можуть бути перенесені і на чоловіків”, – заявив Данаї. “За нашими підрахунками, заняття спортом протягом 30 хвилин або більше щодня можуть знизити ризик інсульту на 20%”.

Поділись


Новини партнерів