Експерт пояснив, що таке колективний імунітет та чому він важливий

Заклики якнайшвидше створити вакцину проти корнавірусу, а в деяких випадках навіть дати перехворіти якомога більшій кількості людей, щоб створити колективний імунітет, зараз лунають з багатьох джерел, пише Жіночий світ.

Але з поняттям колективного імунітету знайомі не всі. Доктор Едуардо Санчес – головний лікар з профілактики Американської асоціації серця та колишній комісар з питань охорони здоров’я Техасу, пояснює, що таке колективний імунітет та як він працює.

Перш за все, важливо зрозуміти, як працює імунітет індивіда. Щоб людина стала стійкою до збудника, в даному випадку коронавірусу, в організмі повинні виробитись специфічні до нього антитіла.

Для цього потрібно, щоб в збудник потрапив в організм. Далі події можуть розвиватись двома шляхами – або у людини з’являться симптоми вірусної інфекції, або хвороба протікатиме безсимптомно. Не залежно від того, були в людини симптоми, чи ні, через певний час імунна система виробить специфічні до цього збудника антитіла і людина отримає природній захист від цієї хвороби.

Якщо велика група людей – популяція – буде несприйнятлива до вірусу, то людина без імунітету в цій популяції навряд чи заразиться. Вірусу дуже складно проникнути через захищену спільноту. Саме це і називається колективним імунітетом – коли захищеність населення від збудника і пов’язаних з ним хвороб на стільки висока, що ті люди, які не мають імунітету, все одно захищені.

Колективний імунітет допомагає запобігти поширенню заразної хвороби. Якщо в наявності є вакцина, появи колективного імунітету досягають за допомогою щеплень. Якщо найближчим часом буде розроблено ефективне лікування, яке зупинить прогресування хвороби і допоможе людям одужати від COVID-19, це теж зробить свій вклад у формування колективного імунітету, адже люди, які одужають, вже матимуть специфічні антитіла.

Колективний імунітет специфічний до кожної конкретної хвороби і залежить від легкості, з якою збудник передається від людини до людини, та рівня зараженості. Формування колективного імунітету природнім шляхом займе багато місяців, чи навіть років. Це може зайняти менше часу в окремих містах чи країнах, але навіть на маленьких територіях він не сформується одразу.

Поділись


Новини партнерів