Вчені визначили, скільки кроків на день потрібно зробити, щоб подовжити життя

Роками медики закликали нас встати з дивана та більше рухатись. Тепер нове дослідження показало, скільки саме потрібно рухатись, щоб подовжити життя, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

У дослідженні взяли участь 4800 людей віком від 40 років. Було знайдено чітку залежність – що більше кроків на день робить людина, то менше у неї шансів померти протягом наступних десяти років. Ця залежність спостерігалась у всіх учасників, не залежно від статі, раси та віку.

Те, що активні люди живуть довше, нікого не дивує. Однак, це дослідження показало, на скільки міцний зв’язок між ходьбою та довголіттям.

Значна частина досліджень залежності між фізичними вправами та довгострокової користі для здоров’я базувалася на рівнях активності людей. Це дослідження зібрало об’єктивні дані: протягом одного тижня учасники носили пристрої, що називаються акселерометрами, які фіксували їх щоденну кількість кроків. Потім дослідники відслідковували смертність в кожній  групі протягом 10 років. Різниця була вражаючою.

Серед тих, хто в середньому робив менше 4000 кроків на день, було близько 77 смертей на 1000 осіб щороку. У тій групі, учасники якої робили від 4000 до 8000 кроків, це число вже впало до 21 смерті на 1000 осіб. Серед тих, хто робив більше 8000 кроків взагалі помирало 5-7 людей з 1000 на рік.

Науковці зауважують, що відстежити кількість зроблених за день кроків, може кожен, у кого є смартфон. Якщо зараз ви робите близько 4000 кроків на день, то можна відмовитись від використання ліфта та навіть просто ходити по кімнаті по 5 хвилин через кожну годину роботи. Таким чином, ви зможете збільшити кількість кроків до 8000.

Виникає очевидне запитання – чи були учасники, які робили більше 8000 кроків здоровішими на початку експерименту? Дослідники врахували всі відмінності, такі як рівень освіти, індекс маси тіла, куріння, вживання алкоголю та раціон, якого дотримувались учасники.

Користь щоденної активності залишалась помітною, навіть з урахуванням всіх цих поправок – ризик смерті від раку та хвороб серця знижувався вдвічі у тих, хто робить 8000 кроків та на 2/3 у тих, хто робить 12000 кроків, порівняно з тими, хто робить до 4000.

Дослідження було проведено сільними зусиллями Національного інституту раку США, Національного інституту зі старіння США та Центрів контролю та профілактики захворювань США.

Поділись


Новини партнерів