Фахівець розповів про вплив алкоголю на імунітет людини

Імунна система захищає наш організм від хвороботворних бактерій та вірусів. Але цей захист може ослабнути, і ви залишитесь беззахисними перед інфекціями, пише Жіночий світ.

Ослабити імунітет та ускладнити боротьбу з хворобами може паління, стрес та вживання алкоголю.

У Центрі контролю і профілактики захворювань визначають надмірне споживання алкоголю як:

  • 8 і більше напоїв на тиждень для жінок і 15 і більше напоїв на тиждень для чоловіків.
  • 4 і більше напоїв за дві-три години для жінок; 5 і більше напоїв за той самий період для чоловіків.
  • Вживання алкоголю особами, молодшими за 21 рік або вагітними жінками у будь-якій кількості.

Алкоголь змінює мікробіому вашого кишечника та впливає на здатність мікроорганізмів протидіяти інфекціям. Також, алкоголь може пошкоджувати імунні клітини, які служать першою лінією захисту від бактерій та вірусів.

“Пошкоджуючи ці клітини у вашому кишечнику, алкоголь може полегшити потрапляння патогенів у ваш кровотік”,- каже Нейт Фавіні, доктор медичних наук, медичний керівник компанії “Форвард”.

Тобто, зловживаючи алкоголем, ви знижуєте здатність імунітету протидіяти бактеріальним та вірусним інфекціям. І мова зараз не про звичайну застуду – надмірне вживання алкоголю пов’язують із пневмонією та іншими захворюваннями легенів. Також надмірне вживання алкоголю може призвести до підвищення кров’яного тиску, серцевих захворювань, хвороб печінки та підвищення ризику раку.

Дослідження 2015 року показало, що вживання алкоголю у великих кількостях, знижує кількість білих кров’яних тілець, відомих як моноцити, через кілька годин після піку інтоксикації, суттєво ослаблюючи імунну систему.

За словами Фавіні, помірне вживання алкоголю – один напій на день для жінок і два напої для чоловіків, безпечне для людей із хорошим здоров’ям і навряд негативно вплине на їхню імунну систему.

Але деяким людям не можна вживати алкоголь зовсім. До цієї групи належать вагітні, люди, що приймають несумісні з алкоголем ліки та ті, у кого діагностовано хвороби печінки. Якщо вам здається, що ви захворіли – утримайтесь від вживання алкоголю. Він, крім усього іншого, ще й зневоднює організм.

Поділись


Новини партнерів