Лікарі розказали, як боротися з високою температурою

Лихоманкою вважається температура, яка перевищує 38°C. Як правило, вона являє собою реакцію імунної системи на інфекцію. Також лихоманку часто супроводжують такі симптоми, як озноб, біль у м’язах та слабкість, пише Жіночий світ.

Зазвичай лихоманка сама минає через кілька днів і не вважається небезпечною. Але є способи подолати її швидше та зменшити дискомфорт, який вона приносить. Для цього слід:

  • Пити багато рідини. Лихоманка може спричинити зневоднення, тому надходження великої кількості рідини важливе як для комфорту, так і для лікування. Деякі дослідження виявили, що гарячі напої краще знімають такі симптоми, як озноб та нежить, ніж холодні напої.
  • Охолодити шкіру за допомогою прикладання холодного компресу до лоба або зап’ястків. Не приймайте холодну ванну, це тільки підвищить температуру ще більше. Ці заходи полегшать ваш стан, хоча вони не вплинуть на першопричину лихоманки.
  • Відпочивати. Розслабленість та достатня кількість сну допомагає організму боротися з інфекцією. Краще вдягати легкий одяг і не вкриватися надто товстою ковдрою.

Особливо високу температуру (40°C), а також ту, яка викликає судоми та інші тривожні симптоми, слід збивати медикаментами.

Клініка Майо рекомендує збивати температуру у дітей віком від шести місяців до двох років, коли вона сягає 39°C (до дітей, молодших за шість місяців із лихоманкою викликайте лікаря). Людям, старшим за два роки, варто вживати жарознижуючі ліки, якщо температура у перевищує 39°C і якщо вона впливає на самопочуття. Зниження температури за допомогою медикаментів також знімає супутні симптоми на кшталт головного болю, ознобу, втоми, болю в м’язах і суглобах.

Найбільш популярними жарознижувальними препаратами є ібупрофен та парацетамол. Дослідження показали, що чергування цих ліків дозволяє ефективніше збивати температуру у дітей. При цьому важливо дотримуватись правильного дозування. Якщо ви п’єте ліки, але температура не падає, зверніться до лікаря.

Останній спосіб боротьби з лихоманкою – це лікування, власне, її першопричини. Лікування бактеріальної інфекції антибіотиками, а вірусної – противірусними препаратами, прибере також лихоманку, але на це знадобиться більше часу.

Поділись


Новини партнерів