Психотерапія може бути неефективною для лікування депресії у дітей і підлітків

Нове дослідження показало, що психотерапія може бути значно ефективніша для дорослих із депресією, ніж для дітей та підлітків, пише Жіночий світ.

У дослідженні, опублікованому в середу JAMA Psychiatry, міжнародна команда авторів вивчила дані 366 досліджень з більш ніж 36 000 учасників, порівнюючи симптоми депресії у людей, які перебувають на когнітивно-поведінковій терапії, з тими людьми, яких лікують іншими методами.

Науковці виявили, що психотерапія дала найкращий результат для тих людей, яким було від 18 до 24 років.

Співавтор дослідження доктор Пім Куйперс зазначає, що хоча психотерапія не дає таких же значних результатів у лікуванні депресії дітей та підлітків, які вона показує при лікуванні дорослих, вона все ще дуже важлива та ефективна.

З проаналізованих досліджень, 13 включали терапію у дітей віком від 13 до 18 років, 24 були зосереджені на підлітках від 13 до 18 років, 19 – на пацієнтах віком від 18 до 24 років, 242 – на дорослих віком від 24 до 55 років, 58 досліджень оцінювали ефективність лікування дорослих віком від 55 до 75 років, а 10 – людей похилого віку від 75 років.

По кожному дослідженні вчені розрахували “розмір ефекту”, який обчислили віднявши середній бал депресії групи психотерапії від показника контрольної групи та поділивши результат на сумарне стандартне відхилення з поправками на невелику вибірку. Загальний розмір ефективності становив 0,75. Це вважається добрим результатом, який показує, що терапія працює.

Однак за віковими групами ефективність сильно відрізнялась – 0,35 у дітей, 0,55 у підлітків, 0,98 для молоді, 0,77 у дорослих, 0,66 для старших дорослих та 0,97 для літніх людей.

На думку авторів, до цих результатів слід ставитись з обережністю, оскільки вони не можуть поручитись за якість більшості досліджень та через відмінності в методології. Однак результати їхніх обчислень готують гарний фундамент для подальших досліджень.

Поділись


Новини партнерів