Дослідження пов’язує запалення мозку з певними різновидами деменції

Запальні процеси в мозку можуть мати набагато більший вплив на виникнення деменції, ніж вважалося раніше, пише Жіночий світ.

“Ми прогнозували, що знайдемо зв’язок між запаленням у мозку та накопиченням шкідливих білків, але навіть нас здивувало, наскільки тісно ці дві проблеми пов’язані”,- сказав співавтор дослідження Томас Коуп з Кембриджу.

За словами команди Коупа, в майбутньому результати цього дослідження можуть допомогти у лікуванні певних видів деменції.

Запальні процеси в мозку пов’язують також з депресією, психозом, розсіяним склерозом та хворобою Альцгеймера.

У цьому дослідженні вчені сканували мозок 31 пацієнта з трьома типами фронтотемпоральної деменції (категорія розладів, спричинених накопиченням в мозку певних видів білків). Для всіх трьох типів ФТД спостерігалась пряма залежність між інтенсивністю запалення та накопиченням шкідливих білків.

“Може виникнути замкнене коло, коли пошкодження клітин призводить до запалення, яке, в свою чергу, пошкоджує ще більше клітин”,- каже співавтор дослідження Річард Беван Джонс.

Інший учасник дослідження Джеймс Роу з Кембриджу заявив про важливість цього дослідження, кажучи, що виявлена залежність між запаленням і розвитком деменції може бути актуальна і для хвороби Альцгеймера, і для інших нейродегенеративних захворювань. Це наближає вчених до розробки ефективного лікування.

Дослідження було опубліковане 17 березня в журналі Brain.

Поділись


Новини партнерів