Лікарі заявили, що жіночі судини старіють швидше, ніж чоловічі

Жіночі судини старіють швидше, ніж чоловічі. Дослідники кажуть, що це могло б пояснити, чому у жінок серцево-судині захворювання зазвичай з’являються не в той же час, що в чоловіків, пише Жіночий світ з посиланням на Healthline.

Дослідження, опубліковане в  JAMA Cardiology, показало, що поступове підвищення артеріального тиску у жінок починається значно раніше, ніж у чоловіків, приблизно після тридцяти років.

“Ми й раніше знали, що підвищення жорсткості артерій після менопаузи прискорює артеріальні зміни. Але це дослідження показало, що вони починаються значно раніше і що статеві відмінності в плані здоров’я судин з’являються ще в молодому віці”,- сказала доктор Сьюзен Ченг , старший автор дослідження.

“Це говорить нам про те, що здоров’я судин і їхня реакція на фактори стресу може відрізнятися у чоловіків і жінок. Це має велике значення для цілого ряду процесів в організмі, які залежать від нормальної роботи судин”,- додає вона.

Ченг та її колеги проаналізували майже 145 000 вимірювань артеріального тиску, зібраних за 43 роки. Дослідники взяли дані 32 000 людей у віці від 5 до 98 років.

«Артеріальний тиск – це дуже доступний спосіб зрозуміти, як організм функціонує з точки зору загального здоров’я судин, і це досить надійний метод оцінювання ймовірності того, що у людини розвинуться захворювання, пов’язані з судинами, у майбутньому “,- сказала Ченг.

“Коли ми обробили дані, то зрозуміли, що підвищення артеріального тиску у жінок починаються задовго до менопаузи, та що, коли мова йде про серцево-судинні захворювання, підхід до жінок та чоловіків повинен відрізнятись”.

Це дослідження є останнім у групі досліджень, що вивчають фізіологічні відмінності між серцево-судинними захворюваннями жінок і чоловіків та їх наслідками.

“Протягом багатьох років чоловіків і жінок із серцево-судинними захворюваннями лікували однаково, оскільки не було зрозуміло, як фізіологічні відмінності між жінками та чоловіками позначаються на функціонуванні серцево-судинної системи”,- каже доктор Меган Камат , кардіолог UCLA Health.

Експерти кажуть, що існує ряд факторів, що спричиняють підвищення артеріального тиску після тридцяти років, такі як стрес, нестача сну та гормональні зміни. Можуть на тиск впливати і форма, жорсткість та діаметр судин. Вони кажуть, що для того, щоб краще зрозуміти, як організми чоловіків та жінок реагують на лікування серцево-судинних захворювань та розробити найкращі рекомендації, потрібні подальші дослідження в цій галузі.

Поділись


Новини партнерів