Як безлад може вплинути на ваше здоров’я

Якщо ваші шафи переповнені, а стіл завалений паперами, вам слід краще впорядкувати свій дім та робоче місце. І хоча принаймні одне дослідження показало, що безлад стимулює творчість, частіше він призводить до негативних наслідків. Розгардіяш може навіть нашкодити вашому фізичному та психічному здоров’ю, пише Жіночий світ за матеріалами WebMD.

Коли ви точно знаєте, де лежать ваші речі, ви можете просто взяти їх і далі займатися своїми справами. Це економить час і зусилля. А також заспокоює нас. В одному дослідженні жінки, що сприймали свій дім, як захаращений, мали вищий рівень гормону стресу кортизолу, ніж ті, хто сприймав своє житло, як добре організоване.

І з часом розчистити простір не стає легше. Дослідження показали, що людям за п’ятдесят важче прощатися з речами і вони довше відкладають рішення позбутися речей, ніж молодші люди. Також дослідження показали, що купи непотрібних речей роблять людей більш нещасними.

Ще безлад робить нас неуважними. Науковці кажуть, що нашому мозку складніше зосередитись на важливих завданнях, коли простір навколо дезорганізований. Особливо важко це для людей із синдромом дефіциту уваги і гіперактивності. Також дослідження показали, що розгардіяш погано впливає на нашу робочу пам’ять.

Найочевидніше, чим може нам нашкодити безлад – це спричинити падіння, які можуть призвести до травм. І перевантажені речами полиці, які можуть відпасти від стін теж не варто скидати з рахунків. А нагромадження легкозаймистих речей можуть стати причиною пожежі.

Для людей, схильних до алергії, завалений речами простір також становить небезпеку. Надлишок речей може збирати на себе пил і ускладнювати прибирання поверхонь.

При цьому гарно організований простір може зробити вас дбайливішим до інших. Експеримент показав, що добровольці, які заповнювали анкети в охайних приміщеннях, частіше заявляли, що хотіли б пожертвувати гроші на благодійність, аніж ті, кого опитували в захаращеній кімнаті.

Поділись


Новини партнерів