Нещодавно виявлений тип серцевого нападу в першу чергу небезпечний для жінок

Дослідники стверджують, що серцевий напад, відомий як МІНОКА (інфаркт міокарда з необструктивними коронарними артеріями) не пов’язаний із закупоренням артерій, і його ознаки медичні працівники часто пропускають, як незначні, пише Жіночий світ з посиланням на Healthline.

Науковці з університету Альберти провели перше багаторічне дослідження МІНОКА. Результати вони опублікували в Міжнародному журналі кардіології.

Кардіолог Суреш Шарма, який не брав участі в дослідженні, сказав: “Авторам цього дослідження слід подякувати за їхні зусилля, спрямовані на пояснення необхідності більш ретельного обстеження і лікування цих пацієнтів”. Він вважає, що МІНОКА не сприймається кардіологами серйозно.

Доктор Метью Д. Соломон, кардіолог з Kaiser Permanente Oakland Medical Center, вважає, що дослідження не надто прояснило ситуацію.

“Дослідження не проливає жодного світла на те, як лікарі мають поводитись із пацієнтами з МІНОКА”,- сказав він.

Дослідники встановили, що хоча лише чверть пацієнтів із інфарктом – жінки, із МІНОКА картина радикально відрізняється. Тут чоловіки та жінки страждають однаково.

Доктор Шарма заявив, що лише 40% пацієнтів забезпечено препаратами, які можуть потенційно знизити ризик другого нападу.

Шарма заявив, що ці препарати “можуть включати в себе ліки від застійної серцевої недостатності, протизапальні засоби або засоби, що розріджують кров, в залежності від причин конкретного випадку МІНОКА”.

Вчені з університету Альберти ще не встановили, що спричиняє МІНОКА, але декілька потенційних причин виявили. Це можуть бути запалення серця та крихітні бульбашки в артерії, які неможливо роздивитись без спеціального обладнання.

Доктор Шарма підкреслює, що емоції можуть сильно вплинути на здоров’я серця. “МІНОКА може бути спричинена синдромом “розбитого серця”, який ще називають кардіоміопатією , спричиненою стресом, або кардіоміопатією Такоцубо”,- сказав він.

Шарма каже, що це захворювання виникає майже виключно у жінок. Щоб його уникнути, він радить кинути палити, дотримуватись здорової дієти, достатньо рухатись та контролювати рівень стресу.

Серед експертів немає єдиної думки, чому МІНОКА практично ігнорувалась раніше – через те, що лікарі не сприймали її серйозно, чи тому що просто не існує оптимальної стратегії лікування. Але і лікарі, і пацієнти повинні усвідомити, що це не “фальшива тривога” і для мінімалізації ризику другого інфаркту необхідно вносити зміни у свій спосіб життя, в тому числі перехід на здорове харчування та збільшення фізичних навантажень.

Поділись


Новини партнерів