Лікарі: денна сонливість літніх людей може бути пов’язана з розвитком раку

Денна сонливість, яку відчувають літні люди навіть після того, як добре виспались вночі, може сигналізувати про розвиток нових хвороб, включаючи підвищений тиск, діабет та навіть рак, повідомляє Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Деяких людей це може виснажувати, адже сонливість впливає на виконання робочих обов’язків і звичайних повсякденних справ. “Якщо лікарі звертатимуть більше уваги на сонливість своїх літніх пацієнтів, то зможуть швидше поставити діагноз та розпочати ефективне лікування”,- сказав автор дослідження Моріс Охайон зі Стенфордського університету.

“Літнім людям варто пильніше придивитися до того, як часто вони відчувають сонливість та як багато сплять. Це допоможе зрозуміти потенційний ризик появи серйозних захворювань”,- додав Охайон. У дослідженні брали участь 10 930 людей, 34% з них були старшими за 65 років.

Учасники проходили два опитування з трирічним проміжком. Під час першого опитування надмірну сонливість мали 24% піддослідних, старших за 65 років. Під час другого – 24% опитаних. 41% з них заявили, що сонливість – це хронічна проблема.

Дослідження показало, що ті люди, які відчували сонливість під час першого опитування, мали в 2,3 рази більший ризик підвищеного артеріального тиску та діабету і вдвічі частіше хворіли на рак. 6,2% опитаних, які відчували денну сонливість, захворіли на діабет. Серед тих, хто сонливості не відчував, цей показник становив 2,9%. Також з тих, хто мав сонливість, 2,4% захворіли на рак, тоді як з тих, хто не відчував сонливості, захворіло лише 0,8%. Люди, що скаржились на сонливість в обох опитуваннях, в 2,5 рази частіше мали серцево-судинні захворювання і на 50% більший ризик виникнення таких хвороб, як артрит, тендиніт і вовчанка.

Результати дослідження будуть представлені на 72 щорічній зустрічі Американської академії неврології, яка проходитиме в Торонто з 25 квітня по 2 травня.

Поділись


Новини партнерів