12 ознак, що ви їсте багато цукру

Багато людей помилково вважають, що високий рівень цукру в крові спостерігається тільки при діабеті. Але перевищення норми може зустрічатися у людини без патології, виникати в будь-якому віці. Основні причини – неправильне харчування, вживання великої кількості «порожніх» калорій і вуглеводів, сидяча робота.

Цукор міститься в більшості продуктів і напівфабрикатів, використовується як підсилювач смаку. Тому недостатньо відмовитися від солодощів, щоб зберегти здоров’я: важливо переглянути щоденне меню, змінити спосіб життя, ставлення до їжі. Лікарі виділяють 12 ознак, що ви їсте занадто багато цукру.

Що вказує на надлишок цукру

Постійне відчуття голоду. Високий рівень цукру блокує процес переробки глюкози, заважає тканинам її засвоювати. Організм не отримує необхідну для життя енергію, передаючи в мозок сигнали, що голодний, вимагає нову порцію їжі. Замкнуте коло веде до набору ваги і ожиріння.

Часте сечовипускання. При підвищеному рівні цукру нирки не можуть повністю поглинати і виводити рідину з організму, порушуючи процес очищення від токсинів. Намагаючись виправити ситуацію, організм намагається знизити вміст глюкози водою, яка забезпечує метаболізм клітин. Виникають часті позиви до сечовипускання, що загрожує зневодненням внутрішніх органів, слизових оболонок.

Відчуття сильної спраги. На тлі підвищеного виділення сечі порушується робота серцево-судинної системи, головного мозку. Щоб вирівняти рівень вологи і виключити ускладнення, гіпоталамус «вимагає» більше рідини. Щоб не спровокувати викид інсуліну, пийте чисту воду, зелений чай без цукру.

Різка втрата ваги без дієти. Одним із симптомів преддіабету є швидке схуднення без видимої причини і зусиль. Якщо ви їсте багато цукру, рівень глюкози залишається занадто високим. Ви втрачаєте більше рідини з сечею, не засвоюєте поживні речовини і вітаміни. Організм намагається контролювати інсулін і отримати енергію, активно спалюючи накопичені жири.

Хронічна втома. Якщо цукор перевищує норму, блокується засвоєння глюкози, яка необхідна організму для виробництва енергії. Сповільнюється метаболізм і багато процесів, продукти переробки і токсини погано виводяться з сечею, створюючи зашлакованість. Тому ви відчуваєте втому, прокидаєтеся розбитим після 8-10 годин повноцінного сну.

Пересихання шкіри. При частому вживанні солодощів з організму активно виводиться рідина, знижується концентрація корисних мікроелементів та вітамінів. Цукор в крові руйнує капіляри, пригнічує роботу сальних залоз. Поступово змінюється баланс і рівень вологості, з’являється лущення і висипання.

Загострення інфекцій. У нормі на слизових оболонках і шкірі присутня умовно-патогенна мікрофлора. При нормальному рівні цукру вона не завдає шкоди. Підвищене вживання солодощів змінює склад крові, створюючи ідеальні умови для розмноження бактерій. Якщо часто виникає молочниця, фурункульоз, відвідайте ендокринолога для консультації.

Підвищена неуважність. Високий рівень глюкози небезпечний для судин і організму. Головний мозок намагається захиститися, блокує її всмоктування в клітини. Недоодержуючи енергію, він гальмує другорядні процеси, витрачає сили на підтримку дихання, кровообігу, травлення. Знижується швидкість засвоєння інформації, людині складно зосередитися на роботі і навчанні.

Дратівливість без приводу. У любителів цукру часто знижений рівень мікроелемента хрому. Він бере участь в утворенні гормонів, що відповідають за позитивний настрій. До того ж, мозок стає залежним від глюкози: при нестачі солодкого ми нерідко відчуваємо тягу, підвищену подразливість, яка зникає після плитки шоколаду або декількох цукерок.

Проблеми з зором. Ознакою високого цукру в крові є порушення гостроти зору, відчуття плівки на очах. Проблема з’являється через активне виведення рідини і руйнування капілярів, що живлять очне дно. При тривалому порушенні розвивається ретинопатія.

Незагойні рани. Цукор потоншує руйнує стінки судин, тому шкіра не отримує харчування, кисень, стає сухішою, знижується її регенерація. Будь-який поріз або подряпина тривалий час не загоюються, часто запалюються і перетворюються в екзему. З цим пов’язана і поява трофічних виразок на ногах.

Розвиток імпотенції. При підвищеному цукрі порушується кровообіг, страждають нервові закінчення статевих органів. У чоловіка знижується чутливість, погіршується кровообіг, змінюється гормональний фон. Відсутність повноцінної ерекції змушує відмовлятися від сексуальних контактів.

Постійне харчування з підвищеним вмістом цукру загрожує не тільки набором зайвої ваги. Надлишок глюкози провокує небезпечні зміни в роботі внутрішніх органів і систем, які часто стають незворотними, погіршують якість життя.

ДЖЕРЕЛОEconet
Поділись


Новини партнерів