Дієтотерапія: хвороби, які можна скорегувати харчуванням

Правильно підібрати харчування – значить, забезпечити себе необхідним раціоном, який дозволить організму працювати без збоїв. Адже обмеження в харчуванні і використання більш корисних продуктів допомагають тілу працювати грамотно і коректно – йому не доведеться витрачати сили на те, щоб утилізувати потенційно шкідливі продукти.

Багатьом знайома ситуація, коли, наприклад, болить ШКТ, постійно ниє то тут, то там і т. д., а лікар за підсумками спостережень рекомендує не нервувати і дотримуватися хорошого якісного харчування. «Лікувальні дієти або дієтотерапія – це використання харчування для лікування і попередження загострення хронічних захворювань. Будь-яка дієта повинна бути збалансована за кількістю і співвідношенням поживних і біологічно важливих речовин. До перших відносяться білки, жири і вуглеводи. До других – мінеральні речовини і вітаміни», – каже лікар-ендокринолог вищої категорії Олена Губкіна.

Як працює харчування

Фахівці відзначають, що шкідлива їжа в організмі працює вкрай швидко. Наприклад, достатньо декількох годин, щоб продукти з високим вмістом жиру (варіантом може виступати білий хліб або булка в поєднанні з котлетою і ще яєчня на додаток) викинули в кров тригліцериди (компоненти, які підвищують ризик захворювань серця і судин), а також знизили еластичність судин, що може призвести до коливань тиску. Якщо ж віддати перевагу корисним продуктам, наприклад зерновому хлібу, фруктам, кисломолочним продуктам, такого результату не буде.

Крім того, регулярне споживання потенційних канцерогенів і шкідливих надлишкових жирів стає причиною того, що утворюються бляшки, підвищується рівень холестерину і т. д. Це теж вкрай шкідливо для організму, оскільки має ефект накопичення і погіршення ситуації. Адже досить просто поправити свій раціон, щоб уникнути таких потенційних ризиків. Ряд досліджень показує, що навіть при запущених ситуаціях з серцем і судинами корекція харчування допомагає знизити гострі прояви патології за пару тижнів.

Схожа ситуація виникає і з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Наприклад, якщо слизова стінок шлунку роздратована або, того гірше, травмована, наприклад є виразки і ерозії, то прийом потенційно шкідливих і небезпечних продуктів, наприклад фастфуду, смажених страв, продуктів з жирною і підгорілою скоринкою, консервантів і т. д., може додатково ускладнити ситуацію. В результаті у людини або може розвинутися виразка з проривом, або почнуться серйозні проблеми з травленням, коли їжа нормально не обробляється в шлунку і стане надходити в кишечник не готовою до утилізації.

Ситуацію з підвищеним метеоризмом теж нерідко можна згладити за рахунок дієти – достатньо тільки прислухатися до себе і зрозуміти, на що організм дає реакцію. Далі виключити продукти, що викликають здуття і бурління в кишечнику, з раціону, і можна відчувати себе значно краще.

Як складати меню

Можна прописати свій раціон самостійно на основі спостережень за собою і особистих відчуттів, а можна, якщо мова йде про дієтотерапію, звернутися за допомогою до фахівця. «Одним з основних принципів дієтотерапії є індивідуальний підхід. Будь-яка дієта повинна коректуватися з урахуванням основних і супутніх захворювань людини, її статі, віку, комплекції і способу життя. Для багатьох захворювань, таких як подагра, цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту, існують спеціально розроблені лікувальні дієти, які призначає лікар », – каже Олена Губкіна.

І це важливо, оскільки іноді причинами хворобливих відчуттів можуть бути і цілком конкретні захворювання, при яких дієта рекомендується, але повністю допомогти в терапії не зможе. «Одним з поширених симптомів захворювань шлунково-кишкового тракту є метеоризм. Причинами метеоризму, або підвищеного газоутворення в кишечнику, може бути як неправильне харчування, так і хронічні захворювання печінки, підшлункової залози, кишечника. У кожному конкретному випадку дуже важливо розуміти причину метеоризму. Для цього слід пройти обстеження у лікаря. Лікувальне харчування при метеоризмі призначається індивідуально», – зазначає ендокринолог.

Харчування має складатися індивідуально – що при дієтотерапії, що при стандартній корекції раціону, спираючись на переваги людини і її можливості. «Говорячи про лікувальне харчування з точки зору вживання тих чи інших продуктів і їх поєднання, слід зазначити, що це процес суто особистий і залежить від уподобань і особливостей організму. Але є хвороби, що перешкоджають нормальному функціонуванню органів шлунково-кишкового тракту, які необхідно лікувати. У таких ситуаціях в процесі лікування або з метою профілактичної підтримки організму збалансована дієта і навіть деякі принципи, що стосуються несумісності тих чи інших продуктів харчування, стають доречними і навіть необхідними», – зазначає Олена Губкіна.

Поради по організації здорового харчування не такі складні, як можуть здатися. Звичайно, можливі варіації, але усереднені пропозиції виглядають наступним чином: «При лікувальній дієті важливим є дробове харчування (5-6 разів на добу невеликими порціями) і виключення перекусів. Молоко і фрукти бажано вживати окремо, не поєднувати білки з вуглеводами, а також виключати з раціону продукти, що підвищують процеси бродіння в кишечнику, і вживати їжу в тушкованому, відварному, запеченому або приготованому на пару вигляді. Дуже важливо дотримуватися питного режиму (не менше 2 літрів рідини в день) і виключити або обмежити вживання солі (допустима кількість – до 6-8 г на добу)», – зазначає ендокринолог.

Ну і, звичайно ж, важливо їсти в міру, а не тільки правильно. «У всьому потрібна міра: переїдання, як і неправильно підібрана дієта, завдають шкоди організму. Тому правильне (лікувальний) харчування повинно бути не короткостроковим способом вирішити ту чи іншу проблему, а способом життя», – каже Олена Губкіна.

Зберегти здоров’я допоможе харчування, але важливо підходити до питання правильно, без фанатизму. Обов’язково підберіть той варіант, який буде вам комфортний з урахуванням рекомендацій лікарів.

ДЖЕРЕЛОАіФ
Поділись


Новини партнерів