Вино і дієта. Вчені виявили незвичайний спосіб продовження життя

Red wine pouring into a wine glass at a tasting with various types of appetizers.

Нове дослідження Школи громадської охорони здоров’я імені Тана Чана Гарвардського університету назвало звички, які пов’язані зі збільшенням тривалості життя.

Серед цих звичок — помірне вживання алкоголю, заняття спортом, правильне харчування і відмова від куріння, підкреслили вчені.

Для свого дослідження професор Гарварду з питань харчування і епідеміології доктор Франк Ху і група дослідників з Чикаго, Швейцарії, Нідерландів і Китаю проаналізували дані 34-річного дослідження здоров’я медсестер (NHS) і 28-річного дослідження медичних працівників (HPFS), в якому зібрана інформація про здоров’я майже 112 000 учасників.

Група NHS складалася з медсестер віком від 30 до 55 років, в той час як група HPFS складалася з медичних працівників чоловічої статі у віці від 40 до 75 років. Кожні два роки для збору інформації про стан здоров’я були розіслані анкети. Дослідники вивчили показники трьох хронічних захворювань — діабету, серцево-судинних захворювань і раку — а також відстежували п’ять факторів способу життя — куріння, індекс маси тіла (ІМТ), регулярну фізичну активність від помірної до активної, помірне споживання алкоголю і якість дієти.

«Грунтуючись на даних довгострокових досліджень, помірне вживання алкоголю, як практика, дає більш низький ризик розвитку серцевих захворювань, діабету і може поліпшити когнітивні функції. Ось чому ми вважаємо помірне вживання алкоголю одним з п’яти чинників низького ризику в дослідженні», — підкреслили автори роботи.

«Коли ми включили тільки чотири фактори способу життя без алкоголю, жінки, які дотримувалися всіх чотирьох чинників способу життя з низьким ризиком, мали тривалість життя на 9,5 роки (чоловіки: 8,8 роки) довше без основних хронічних захворювань, ніж ті, у яких не було жодного з цих факторів. Після подальшого включення помірного споживання алкоголю, жінки, які дотримувалися всіх п’яти чинників низького ризику, мали тривалість життя на 12,5 роки (чоловіки: 9,6 роки) довше без основних хронічних захворювань, ніж е, у яких не було жодного з цих факторів», — відзначають вчені.

Крім того, дослідження показало значну кореляцію між споживанням алкоголю і холестерину ліпопротеїнів високої щільності в сироватці крові (ЛПВЩ). «Справедливо сказати, що ЛПВЩ є хорошим холестерином, а помірне вживання алкоголю пов’язане з більш високим його рівнем», — сказав доктор Сан. Як і очікувалося, завзяті курці і огрядні чоловіки і жінки мали найнижчу тривалість життя без раку, серцево-судинних захворювань або діабету.

Кожне дослідження, засноване на самозвіті і анкетуванні, має обмеження. Команда визначила помірне споживання алкоголю відповідно до американськими рекомендаціями як один напій (порція, drink) на день для жінок і два для чоловіків. Але один із співавторів, професор епідеміології та харчування Гарварда доктор Ерік Римма, каже, що він вважає, що «помірне вживання алкоголю, тобто три-п’ять днів на тиждень або через день є найбільш корисним».

Хоча дослідники не встановили, чи жили помірні питущі довше через споживання алкоголю або через інші фактори, їх результати доповнюють несподівані дані, які згадують позитивний вплив помірного споживання алкоголю на тривалість життя.

Джерело

Поділись


Новини партнерів