6 міфів про грип, які можуть серйозно зашкодити нашому здоров’ю

Сезон грипу ось-ось почнеться. Ця хвороба не тільки неприємна, але і досить небезпечна: важливо вчасно почати лікування, дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і в жодному разі не приступати до роботи до тих пір, поки остаточно не видужаєте. А ще дуже важливо не вірити в забобони і міфи, які в кращому випадку ніяк не допоможуть одужанню, а в гіршому – зроблять тільки гірше, пише Жіночий Світ.

Міф №1: Ви заразні лише до тих пір, поки тримається висока температура

Насправді, підвищена температура говорить тільки про те, що ваш організм активно бореться з агресивними вірусами. Але і коли вона проходить, ви ще якийсь час залишаєтеся носієм вірусу і можете передати його іншим, тому дотримуйтесь постільного режиму, не перевантажуйте серце, якому і так нелегко, і тимчасово обмежте спілкування.

Міф №2: Якщо зробити щеплення від грипу, точно захворієте

Це твердження не має нічого спільного з правдою: відповідна реакція на щеплення дійсно може з’явитися протягом декількох днів після вакцинації і симптоми можуть нагадувати грип, що починається, але це не хвороба. Навпаки, саме в момент цього «грипу» організм формує антитіла до вірусу, які допоможуть нам залишатися здоровими під час епідемії.

Міф №3: Якщо у вас немає симптомів грипу, ви не є небезпечними для оточуючих

Насправді, за 48 годин до появи перших симптомів ми вже небезпечні для оточуючих і можемо передати їм вірус грипу. Більш того, протягом п’яти днів після появи симптомів ми залишаємося носіями вірусів і легко можемо заразити колег, друзів або просто попутників в громадському транспорті. Тому так важливо, відчувши перші ознаки хвороби, залишатися вдома і максимально скоротити спілкування. Також в сезон грипу варто утриматися від відвідування громадських місць і заходів, на яких передбачається велике скупчення людей.

Міф №4: Застуда може перейти в грип

Ні, не може: так звана « застуда » викликається іншим, менш небезпечним вірусом. Вірус грипу на відміну від того, який провокує застуду, впливає на клітини, які розташовані глибоко в дихальних шляхах – і тому, зокрема, може перейти в пневмонію.

Міф №5: Якщо носити гігієнічну маску, не захворієш

На жаль, це не працює. Лікарняна маска може захистити вас у тому випадку, якщо хтось, хто хворіє на грип, чхає або кашляє в безпосередній близькості від вас, але частинки вірусу можуть перейти на ваші руки – наприклад, з поручнів громадського транспорту або навіть через гроші.

Міф №6: Антибіотики допомагають при грипі

Категорично ні: антибіотики – це препарати, що допомагають в боротьбі з бактеріальними інфекціями, а грип – це вірусне захворювання. І якщо ви почнете приймати антибіотики, то нічого, крім шкоди, не вийде. На жаль, по-справжньому ефективних препаратів проти вірусних захворювань, все ще не придумали, тому лікування грипу залишається симптоматичним.

 

Поділись


Новини партнерів