Як часте вживання кави впливає на жіноче здоров’я

Згідно зі свіжими даними Управління з контролю якості продуктів харчування і медикаментів (США), 90% населення Землі з тією чи іншою періодичністю п’ють каву. У самих Штатах 80% дорослих людей щодня насолоджуються цим напоєм і іншими кофеїновмісними продуктами.

Вплив кави на людський організм всебічно вивчається десятиліттями. Недавні дослідження показали, що улюблена чашка кави вже дуже дорого обходиться жінкам – особливо тим, які випивають її щоранку.

ПМС і кіста

Дослідження Університету Дьюка (Дарем, США) показало, що кофеїн розширює кровоносні судини, від чого у жінок набухають молочні залози і виникають супутні цьому явищу хворобливі відчуття. Такий стан дами переживають під час ПМС . Якщо занадто захоплюватися кавою, неприємні симптоми будуть з’являтися набагато частіше, ніж раз на місяць.

І навпаки, біль і тяжкість у грудях істотно зменшуються, як тільки жінка відмовляється від кофеїну. Таку реакцію організму продемонстрував 61% учасниць експерименту, проведеного в Орегонському університеті. Крім того, великі дози кави викликають порушення в синтезі гормонів, що призводить до появи кіст в яєчниках і грудей.

Любов до кофеїновмісних напоїв загострює симптоми ПМС. Чутливість і болючість грудей спостерігається вже за 1,5-2 тижні до місячних. Щоб не переживати такий сильний стрес щомісяця і не ставити під загрозу своє здоров’я, жінкам варто відмовитися від ударних доз кави і шоколаду (він теж містить кофеїн).

«Поганий» холестерин

У Гарвардській школі охорони здоров’я зосередилися на іншій стороні вживання кави. Зараз дуже популярні кавові напої з вершками, сиропом, великою кількістю цукру. Одна чашка такого напою містить 500 калорій, а це ¼ частина добової норми.

До того ж кава містить кафестол. Ця речовина сприяє накопиченню «поганого» холестерину. Дослідження, що стосуються цієї проблеми, проводилися вченими Університету Південної Кароліни. У піддослідних жінок, які випивали протягом декількох місяців по чашці-другий кавового напою щодня, холестерин в крові зріс на 10%.

Цей фактор провокує такі серйозні захворювання, як стенокардія, інфаркт міокарда, атеросклероз та ін. Найбільше небезпечного інгредієнта в міцних нефільтрованих напоях (кава по-турецьки і т. п.). Фахівці радять користуватися фільтрами, аналогічними тим, що застосовуються в кавоварках. Вони допомагають очистити напій від кафестола.

Остеопороз

Останній аргумент на користь скорочення кількості вживання кофеїну стосується вікових змін. Після настання менопаузи у жінок починається вимивання з організму кальцію. Це пов’язано з падінням вироблення естрогену. В результаті багато жінок у віці страждають від остеопорозу, який призводить до крихкості кісток і частих переломів.

Улюблена багатьма кава не тільки вимиває з організму значну частину кальцію, але перешкоджає засвоєнню того, що залишився. Жінки, що випивають за добу більше трьох чашок цього напою, ризикують зіткнутися з дуже болючою і неприємною старістю.

Поділись


Новини партнерів