Лікарі назвали сир, одна порція якого може знизити кров’яний тиск

За словами британських фахівців, високий артеріальний тиск дуже поширений в світі. У Британії, наприклад, з цим захворюванням живе один з чотирьох чоловік.

На щастя, рішення про здоровий спосіб життя, зокрема, вживання певних продуктів, може допомогти знизити його показники і ризик серйозних ускладнень. Таким продуктом серед інших названий один з італійських сирів.

Так, в дослідженнях були виділені певні продукти харчування, відповідно до їх переваг в зниженні артеріального тиску, і, згідно з презентацією на 31 щорічних наукових зборах Американського товариства гіпертонії (ASH), презентували сир сорту Grana Padano.

Результати показують, що тільки одна порція цього сиру, схожого на пармезан, може знизити кров’яний тиск.

Дослідження пов’язують зниження кров’яного тиску з властивостями пептидів, виявлених в цьому продукті. Ці короткі ланцюжки амінокислот істотно запобігають накопиченню ферменту, який побічно підвищує кров’яний тиск, викликаючи звуження кровоносних судин.

Коментуючи результати, доктор Джузеппе Кріппо сказав, що ефекти аналогічні тим, які наступають від прийому антигіпертензивних препаратів. Додавання невеликої кількості Grana Padano до здорової дієти може забезпечити клінічно значиме зниження артеріального тиску.

Повертаючись до проблеми гіпертонії, відзначається, що високе споживання солі залишається основною причиною зростання кров’яного тиску, тому вкрай важливо скоротити фактори, що викликають стан.

Вживання солі підвищує кількість натрію в крові і порушує баланс між натрієм і калієм, погіршує здатність нирок видаляти воду. В результаті цього через надлишок рідини і надмірне навантаження на чутливі кровоносні судини, що ведуть до нирок, підвищується артеріальний тиск.

Найкращий підхід – намагатися готувати і вживати продукти з низьким вмістом солі.

Дотримання дієти з малою кількістю жирів, але високим вмістом клітковини, фруктів і овочів також допомагає знизити показники тиску.

Підтримують серце і кровоносні судини в хорошому стані заняття спортом і фізична активність. Сильне серце може качати більше крові з меншими зусиллями. Це так само ефективно, як деякі ліки від артеріального тиску і багатьом людям достатньо вправ, щоб знизити потребу в препаратах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів