Німецький дієтолог розвінчала найпопулярніші міфи про воду

Пити багато води не можна, щоб не перевантажувати нирки і серце.

Навколо води, її користі для схуднення і для організму в цілому циркулює безліч міфів. Німецький дієтолог Ганна Крумб внесла ясність щодо того, що не так уже корисно і потрібно пити воду, як про це часто говорять.

Міф про воду: потрібно пити більше води.

Насправді дорослій людині потрібно близько двох з половиною літрів рідини щодня, але частина цього обсягу вона поглинає з їжі. Таким чином необхідний норматив рідини, яку слід отримувати щодня, опускається до рівня літр-півтора.

А ось пити занадто багато води – шкідливо для здоров’я. Справа в тому, що надмірне зволоження призводить до падіння вмісту натрію в крові, що може збільшувати почуття спраги і змушувати людину пити ще більше. Крім того, надлишок води перевантажує нирки, серце і веде до набухання тканин, включаючи мозкові.

Міф про воду: дітям потрібно пити більше.

Малюкам слід випивати близько одного літра в день, дітям від 7 до 15 років – 1,3 літра, стверджує Аня Крумб.

Міф про воду: не можна пити під час їжі.

Дієтолог впевнена, що як раз під час прийому їжі і потрібно пити воду, якщо в цьому є потреба. За її словами, концентрація кислоти шлункового соку так істотна, що випита за обідом вода ніяк не може розбавити його, щоб це зашкодило травленню.

Міф про воду: пити потрібно, коли відчувається спрага.

Почуття спраги добре розвинене у дорослих здорових людей. У дітей воно може бути погано сформованим і не вираженим, а в літньому віці його механізми часто і зовсім можуть не працювати. Тому правильний орієнтир для вживання води – не жадоба, а колір сечі. Якщо вона темно-жовта, значить потрібно випити води – півсклянки або склянку невеликими ковтками.

Міф про воду: дві склянки води вранці сприяють схудненню.

Вода стимулює травлення і компенсує втрату рідини вночі, але до схуднення це має відношення. Для зниження ваги потрібно зменшити кількість споживаних калорій. Без виконання цієї умови пиття води навряд чи допоможе скинути зайві кілограми.

Міф про воду: не можна випивати за раз відразу велику кількість.

А ось з цим твердженням Аня Крумб погоджується. Щоб не перевантажувати шлунок, дійсно, краще пити воду невеликими порціями протягом дня: так організм буде оптимально поглинати і розподіляти воду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів