Рекомендації лікарів щодо правильного вимірювання тиску в домашніх умовах

Стежити за своїм тиском необхідно, але при цьому важливо правильно його вимірювати.

Для правильного вимірювання тиску в домашніх умовах недостатньо лише одного приладу. Щоб результатам вимірювання можна було довіряти, потрібно знати, як правильно міряти тиск.

В наші дні дуже важливо мати вдома прилад, що дозволяє виміряти артеріальний тиск. Багато з нас регулярно вимірюють його для того, щоб убезпечити себе від серцевого нападу та ішемії.

Тому ми вирішили поділитися порадами, які підкажуть вам, як правильно виміряти артеріальний тиск в домашніх умовах.

Правильне положення тіла

Деякі з нас навіть не підозрюють про те, наскільки важливе значення при вимірюванні тиску має положення тіла, і просто лягають на ліжко або розташовуються зручніше на дивані. Безумовно, такий підхід до вимірювання тиску помилковий.

Якщо ви хочете правильно виміряти артеріальний тиск, необхідно робити це сидячи з прямою спиною, твердо спираючись ногами об підлогу.

Спина при цьому повинна спиратися на спинку стільця або крісла. Це дуже важливо.

Важливість правильного положення рук

Всього одна лише зміна положення руки може змінити показники тиску, роблячи їх помилковими.

Іншим важливим фактором є напруга руки — чи залишається вона розслабленою, чи напруженою.

Лікарі рекомендують повністю розташовувати руку на столі або іншій рівній плоскій поверхні.

Рука при цьому повинна залишатися без руху. Щоб правильно виміряти тиск, положення руки має бути зручним для пацієнта.

Спокій

Деякі люди настільки звикають до цієї процедури, що дозволяють собі жестикулювати та розмовляти під час вимірювання тиску.

Навряд чи можна посперечатися з тим, що жести, хвилювання і неспокійні думки можуть в лічені секунди змінити показники артеріального тиску.

Саме тому так важливо під час цієї процедури перебувати в спокою і не рухатися.

Обережніше з їжею і напоями за 30 хвилин до процедури

Так, алкогольні та газовані напої здатні підвищувати артеріальний тиск. Це відбувається майже автоматично. Те ж саме стосується куріння.

Це означає, що до і під час вимірювання артеріального тиску цього робити не варто.

Якщо ви випили газовану воду, необхідно почекати 1 годину, перш ніж приступати до вимірювання тиску.

В іншому випадку показники можуть виявитися завищеними, викликаючи у вас занепокоєння без приводу.

Частота вимірів

Трапляється, що люди похилого віку звикають вимірювати тиск часто, по кілька разів на день. Насправді ж, більшість кардіологів стверджують, що такий підхід не є вірним.

Рекомендується вимірювати тиск двічі на день: вранці натщесерце та ввечері перед вечерею. Міряти тиск при цьому необхідно по 2 рази з інтервалом в 1 хвилину між вимірами.

При цьому буде краще робити це в зручному теплому місці, де не надто холодно і не так жарко.

Правильний вибір апарату

Деякі апарати мають властивість помилятися при визначенні артеріального тиску, через що пацієнти залишаються в невіданні щодо істинних його показників. Тому краще всього купувати пристрої, схвалені офіційними органами охорони здоров’я.

Інформацію про такі апарати можна знайти на відповідних сайтах в інтернеті. Їх списки регулярно оновлюються.

Там ви знайдете відомості про найбільш ефективні пристрої, відповідно встановленим медичним стандартам. Показникам таких приладів можна довіряти.

Забудь про апарати-браслети

Існують апарати, що вимірюють тиск на зап’ясті. На перший погляд, ця нова технологія здається зручною, практичною і привабливою для гіпертоніків.

Проблема в тому, що показники таких пристроїв можуть бути помилковими через рух рук.

Вимірювання тиску вдома: постарайся повністю розслабитися

Ще одна часта помилка полягає в тому, що пацієнти з гіпертонією починають вимірювати тиск одразу ж після завершення суперечки або іншої конфліктної ситуації.

Цього робити не потрібно, адже в такому випадку показники виявляться вищими та викличуть ще більше занепокоєння у людини.

Тому перш за все необхідно заспокоїтися, глибоко дихати та почекати достатню кількість часу для того, щоб ваш організм повністю повернувся до норми.

Тільки після цього можна приступати до вимірювання тиску.

Варто зазначити, що самі лікарі перед початком процедури намагаються заспокоїти пацієнта. Відомо, що в деяких випадках одна тільки присутність людини в білому халаті призводить до стрибка тиску у пацієнта.

Ще раз зауважимо, що зайве хвилювання не тільки робить помилковими показники вашого тиску, але і не дозволяє належним чином відстежувати стан вашого здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів