Сильні та щасливі – десять фінських секретів життєвої стійкості

Для Мумі-тролів – чудернацьких персонажів відомої фінської письменниці і художниці Туве Янссон, не існує нездоланних перешкод. Вони не зважають на обставини, а мужньо досягають поставленої мети. Щастя – не у пошуку, щастя у тому, щоб жити, незважаючи ні на що.

Це те, чого вчить sisu, фінський погляд на життя. Жити за принципами sisu – це бути мужнім, сильним і впевненим, вести активний спосіб життя, перетворювати перешкоди у можливості. Замість того, щоб казати “не можу” чи “не буду”, sisu змушує думати через призму “я зможу”. Лише так і ніяк інакше.

Sisu – це витривалість і стійкість. Людина, яка сповідує цю концепцію, володіє силою духу і не здається під тиском обставин.

Щоб цього досягти, фіни радять дотримуватися принаймні десятьох простих звичок, які допоможуть опанувати sisu.

1. Робіть усе самі. У сучасному світі ми все більше звикаємо працювати за принципом аутсорсингу: замовляємо їжу, наймаємо клінінгові компанії, звертаємося за допомогою, коли можемо зробити щось самі тощо. Однак, все це ми можемо робити самотужки. Це не просто гарна нагода зробити щось корисне своїми руками. Розглядайте це радше як комплекс вправ, які триматимуть ваш організм у тонусі. Отримуйте задоволення від того, що робите самі.

2. Влаштуйте прогулянку на природі. Коли востаннє ви вибиралися на природу? Подумайте гарно, адже це важливо. Природа дозволяє відновити сили, дає можливість розслабитися. Науково доведено, що під час прогулянок на свіжому повітрі тіло і розум відпочивають. Ми отримуємо заряд енергії і бадьорості. Прогулянка у лісі – ідеальний варіант для відновлення сил після напруженого робочого тижня. Однак якщо поруч немає лісу, прогуляйтесь парком чи поблизу річки – головне, щоб це місце було подалі від вулиць із транспортом.

3. Більше рухайтесь. Рух – це найкращі ліки, переконані фіни. Не варто щодня долати марафонську дистанцію і втомлювати своє тіло далекими переходами – хоча б дотримуйтесь принципу hyotyliikunta, або ж випадкових вправ. Останні включають такі звичні “домашні завдання” як, наприклад, прибирання у домі чи прибирання снігу на вулиці, згрібання листя у дворі, роботу на присадибній ділянці, гру з дітьми тощо. Основна порада – менше сидіть, адже сидячий спосіб життя негативно впливає на самопочуття.

Регулярні фізичні вправи є корисними для м’язів, суглобів і кісток, покращують циркуляцію крові та дозволяють забути про головний біль чи біль у шиї.

Дослідники фінського інституту імені Урго Кекконена стверджують, що регулярна фізична активність допомагає попередити хвороби серця та діабет другого типу, розвиток остеопорозу, полегшує симптоми депресії та тривожності.

4. Частіше добирайтесь на роботу велосипедом або ходіть пішки. За можливості спробуйте хоча б декілька разів на тиждень добиратися на роботу чи навчання на велосипеді або ж пішки. Використання велосипеду замість автомобіля дозволяє не лише зменшити викиди шкідливих речовин у повітря (які потім ми самі і вдихаємо), але й покращити настрій та фізичну витривалість. Ранкова і вечірня прогулянка з і додому – це не лише плюс в карму, але й гарний антидот від сидячого способу життя, який до того ж стимулює розумову активність, сприяє креативності та зниженню стресу. Тож чим не причина виїхати завтра на роботу на велосипеді?

5. Привчайте тіло до холодної води. Терапія холодною водою – один із найбільш популярних зимових “видів спорту” у Фінляндії. Перш ніж занурюватися в ополонку, варто проконсультуватися з лікарем та підготувати своє тіло. Наприклад, поступово привчати організм до холодної води. Це краще робити влітку. І навіть у такому випадку перше занурення не має бути викликом для здоров’я – достатньо декількох секунд. З часом, коли тіло звикне до низької температури, тривалість процедури можна продовжити до 30 секунд.

Гарна альтернатива – холодний або контрастний душ. Після холодного душу, як і після купання, обов’язково зігрітися під теплим душем.

Зимові купання виховують стійкість, зменшують втому, зміцнюють імунітет і лікують деякі види болю. І, що найголовніше, така терапія сприяє виділенню у кров гормонів щастя – ендорфінів, серотоніну, допаміну і окситоцину.

6. Ходіть у сауну. Фінська сауна – ще один чудовий спосіб відновити сили. Навіть декілька хвилин у сауні дозволяють розслабити тіло, відволіктися від буденних турбот і привести свої думки у порядок. При цьому варто дотримуватися двох рекомендацій: перед відвідуванням випити води, а також приймати душ до і після сауни. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, оскільки цей вид терапії підходить не всім.

7. Дотримуйтесь поживної та збалансованої дієти. У Фінляндії не прийнято дотримуватися класичних дієт, які рекламують на сторінках всесвітньо відомих глянців. Головне правило “кулінарного” аспекту sisu – дотримуватися дієти, багатої на поживні речовини. По-перше, купуйте товари за принципом “веселки”: у вашому кошику мають бути продукти з різними кольорами, оскільки так ви зможе отримати більшу кількість різноманітних вітамінів та мікроелементів. По-друге, пийте воду замість газованих напоїв. По-третє, вирощуйте частину овочів чи зелень вдома. По-четверте, формуйте страви за таким принципом: ½ – різні види овочів і зелень, ¼ – картопля, рис, крупи чи макарони, ¼ – різні види протеїну, такі як риба, м’ясо птиці, горіхи, бобові. Головне правило фінської дієти – їжа повинна бути простою, поживною і збалансованою.

8. Вирощуйте їжу самі. Один із чудових способів зекономити на покупках і урізноманітнити свій раціон – вирощувати дома найнеобхідніше. Окрім того, що це можливість більше рухатися, ви ще й отримуєте органічну їжу, яка у магазині зазвичай коштує дорожче, ніж звичайна. Тож ваш гаманець має відчути різницю.

9. Притримуйтесь мінімалізму. Ретельно плануйте свої придбання: купуйте лише те, що вам необхідно, за можливості купуйте речі на вторинному ринку і продавайте власні, зменшуйте своє споживання. Купуйте лише якісні речі, оскільки вони служитимуть вам довше.

10. Насолоджуйтесь життям. На початку тексту я згадав один поширений у Фінляндії вислів: щастя не шукають, щастя у тому, щоб жити. Тому не забувайте просто радіти життю і налаштовуватися на позитивний настрій. Я знаю, це не просто, однак саме такий підхід закладений в основі sisu. Не забувайте про це, адже це – ключ.

Поділись


Новини партнерів