5 способів профілактики перелому шийки стегна, які потрібно знати

За даними української асоціації по остеопорозу, кожні п’ять хвилин в Україні відбувається перелом шийки стегна. Для людей старше 50 років одна секунда часто стає кордоном, який ділить життя на «до» і «після».

Перелом шийки стегна – вкрай важка травма, яка вимагає тривалого лікування (причому, далеко не завжди можна вилікувати людину повністю). У кожному третьому випадку людині потрібен постійний патронажний догляд. Більше того, один з чотирьох випадків перелому шийки стегна у дорослих закінчується летальним результатом.

Ось чому так важлива ретельна профілактика переломів, особливо переломів шийки стегна. Нижче наведено п’ять рекомендацій від Тимура Іванова, лікаря центру реабілітації.

Перевіряйте і підтримуйте здоров’я кісток

Низька щільність кісткової тканини збільшує ризик перелому в 2-3 рази. Ця обставина вкрай важлива в зв’язку з тим, що у 56% жінок і у 18% чоловіків у віці 50 років і старше знижена мінеральна щільність кісток, причому у 16% жінок і 2% чоловіків щільність кісткової тканини настільки низька, що відповідає критеріям остеопорозу. У 40% жінок і 16% чоловіків є остеопенія – м’яка форма зниження щільності кісткової тканини.

Жінкам у віці від 65 років і старше, а також молодим жінкам в групі ризику по переломів, рекомендується регулярно перевіряти щільність кісткової тканини. Для цього існує спеціальна процедура – денситометрія.

Таке дослідження рекомендується робити жінкам після 50 років один раз в два роки. Чоловікам старше 70, а також людям, які тривалий час приймають кортикостероїди, рекомендується обговорити необхідність скринінгу на остеопороз зі своїм лікуючим лікарем.

Якщо результати покажуть, що щільність кісткової тканини низька, лікар може призначити терапію по зміцненню кісток. В одній з клінік в США було проведено дослідження, яке показало, що скринінг на предмет порушень щільності кістки виявив зниження ризику перелому на 36%.

Зміцнюйте м’язи

Дев’ять з десяти переломів шийки стегна є результатом падіння. Вправи, які спрямовані на підвищення м’язової сили, витривалості, а також почуття рівноваги, сприяють зниженню ризику падінь з подальшим переломом.

Дані одного з досліджень свідчать про те, що у жінок, які протягом року не виконували ніяких вправ, ризик падінь підвищений, навіть при відсутності остеопорозу. Регулярне виконання вправ сприяє зниженню ризику падінь на 20-30%.

Правильно харчуйтеся

Поставте собі за мету вживати 1000 мг кальцію в день (для жінок молодше 50 років і чоловіків молодше 70 років) і потім 1200 мг в день (для жінок старше 50 років і чоловіків старше 70 років). Тільки потрібно пам’ятати, що для засвоєння кальцію необхідний вітамін D. Немає жодних сумнівів, що дана комбінація знижує ризик переломів.

Але не слід зупинятися на цьому. Вживайте фрукти та овочі багаті калієм кожен день, оскільки він позитивно впливає на метаболізм кальцію. І не скорочуйте рівень білка – він необхідний для підтримки м’язової маси, що важливо для м’язової сили.

Контролюйте препарати і зір

Якщо ви приймаєте якісь ліки, і при цьому відчуваєте сонливість, запаморочення, слабкість або порушення відчуття рівноваги під час ходьби – зверніться до свого лікаря для перегляду призначень. У деяких препаратів є побічні ефекти, які можуть збільшувати ризик падіння.

Ще один важливий момент – зір. З віком ми бачимо все гірше і гірше, але зір падає поступово і не дуже помітно. Тому не забувайте проходити огляд у офтальмолога і оновлювати рецепти на окуляри. Гострий зір допоможе уникнути падіння.

Захистіть свій будинок і своє взуття

Більшість падінь трапляються вдома. Ризик падінь можна скоротити в два рази за допомогою невеликих змін житлового простору:

  • Ретельно прибирайте предмети, які лежать на підлозі і на сходах.
  • Приберіть декоративні килимки з підлоги – вони ковзають і можна спіткнутися.
  • На підлозі у ванній кімнаті і в самій ванній використовуйте спеціальні килимки, які не ковзають.
  • Встановіть у ванній або в душі поручні, на щаблях – перила.
  • Встановіть якісне освітлення у всьому будинку. Вимикачі повинні бути відразу при вході.

Часто люди похилого віку падають вночі, коли поспішають в туалет – це відбувається, якщо людина приймає препарати з сечогінним ефектом. У таких випадках краще мати санітарне крісло поруч з ліжком.

Носіть взуття строго за розміром навіть вдома. Взуття на підборах, з дуже високою підошвою або ходьба босоніж / в шкарпетках по дому ризиковані. Домашні тапочки обов’язково повинні бути з задником.

Джерело

Поділись


Новини партнерів