Тромб – 7 ранніх симптомів, які ні в якому разі не можна пропустити

Тромб — згусток крові, який виникає, якщо кров стає більш густою і щільною. Ця властивість корисна в разі травми – тоді загоєння йде швидше – але нерідкі випадки, коли тромби можуть бути небезпечні для здоров’я і навіть Вашого життя. Ризик підвищується, якщо ви нещодавно перенесли тривалий подорож на літаку, автомобілі або автобусом; якщо ви приймаєте оральні контрацептиви, якщо ведете сидячий спосіб життя… Важливо знати перші симптоми утворення тромбів — і вчасно звернутися за медичною допомогою.

Судоми ніг

Багато пацієнтів, у яких був тромб в нижніх кінцівках, кажуть, що безпосередньо перед нападом вони часто відчували судоми в ногах. Якщо це ваш випадок, обов’язково зверніться до лікаря — якщо пропустити тромб, наслідки можуть бути по‑справжньому серйозними.

Поколювання в кінцівках

Знайоме відчуття сотень голочок, які як би впилися в руку або ногу? Якщо цей симптом наздоганяє вас часто, особливо якщо ви відчуваєте поколювання тільки в одній руці або нозі, вам безперечно варто якомога швидше звернутися до лікаря. Тому що такого роду оніміння — один з класичних симптомів тромбу.

Блідість шкіри

Тромб ускладнює нормальну циркуляцію крові, результатом чого стає блідість на певних ділянках шкіри. Якщо ви помітили, що одна ваша нога (або область її) блідіша за іншу, терміново зверніться до лікаря — це може бути серйозним сигналом.

Зміна температури шкіри

Ще один поширений ранній симптом утворення тромбу — зміна температури шкірних покривів. Через порушення кровотоку область шкіри над місцем утворення тромбу може стати більш холодною або більш теплою – і це привід якомога швидше звернутися до лікаря!

Болі в спині

Помітивши періодичні болі в спині, навряд чи ми запідозримо тромб – і абсолютно марно. Якщо згусток крові утворюється в області тазу або однією з черевних вен, він може проявляти себе саме через болі в спині — якщо ви помітили у себе подібні симптоми, зверніться до лікаря якомога швидше.

Надмірне потовиділення

Цей симптом повинен вас насторожити, якщо проявляється в поєднанні з будь-якими іншими ранніми проявами тромбу, про які ми говорили вище. Найчастіше підвищене потовиділення з’являється, якщо тромб утворюється в області серця або легенів — дуже небезпечний симптом.

Задишка

Ще один симптом, який може попереджати про тромб, який утворюється в легенях — задишка. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо ви стали помічати за собою щось подібне — це може бути по‑справжньому серйозно.

Поділись


Новини партнерів