Нежить без застуди: чому постійно закладає ніс

Нежить (або риніт) — нормальна реакція організму, що намагається позбутися від вірусів або алергенів: слизова носа набрякає, не пускаючи їх углиб. Чих — рефлекторний різкий видих — спроба викинути подразників назовні. Постійне протягом з носа — це самоочищення… Тут все зрозуміло: неприємні симптоми необхідні для захисту організму.

Але бувають ситуації, коли всі симптоми (разом або позмінно) присутні: ніс закладений і тече, напади чхання виникають раптово, а ви вже з досвіду знаєте, що нежить, лікуй його або не лікуй, не пройде через тиждень, полегшення не настане. Ось з чим це може бути пов’язано:

Викривлення носової перегородки

Ніс при цьому зовсім не обов’язково виглядає нерівним. Зовні все може бути прекрасно, але носове дихання порушене. Викривлення саме по собі може перешкоджати нормальному проходженню повітря, а це рефлекторно збільшує об’єм слизової носових раковин — звідси і часті риніти.

Деякі люди мучаться все життя, хоча операція з виправлення перегородки (септопластика) зазвичай займає не більше години, проводиться ендоскопічно (через ніздрі, без розрізів) і не залишає після себе шрамів. Навіть форма носа не змінюється. Зовні все залишається так, як було.

Знижений тиск

З викривленням носової перегородки все очевидно. Але як гіпотонія може бути пов’язана з нежиттю? Безпосередньо! В обох випадках мова йде про тонус судин. Гіпотонія і вегетосудинна дистонія призводять до розширення кровоносних судин (зокрема і в носі), яке, у свою чергу, викликає набряк слизової оболонки носа.

Захворювання вегетативної нервової системи до того ж можуть проявлятися гіперактивністю слизової оболонки носових раковин на будь-якого роду подразників. Тобто оболонка починає продукувати слиз. Це називається вазомоторний риніт. Для боротьби з цим захворюванням часто застосовується вазотомія — розсічення судинних з’єднань між слизовою оболонкою і носовими раковинами. Операція займає буквально 10 хвилин. Методів її проведення безліч: електрокоагуляція, кріо, ультразвукова, лазерна операція.

Вагітність

І взагалі будь-які значні зміни гормонального фону — прийом гормональних контрацептивів, підлітковий вік або пременопауза — призводять до зміни активності судин і постійного набряку слизової.

Перепад температур

Нежить, пов’язаний з перепадом температур, також називається вазомоторний риніт. Багато страждають взимку: чхання і рясне виділення з носа починається при виході з теплого приміщення на мороз. А у деяких нежить починається у відповідь на гарячу або холодну їжу: їсте суп або морозиво — і постійно тримаєте хустку біля носа.

В таких випадках теж часто пропонують вазотомиію. Але більш сучасним методом є конхопластика, після неї не буває великої опікової поверхні, кров’яних кірок і набряків — післяопераційний період протікає легше і швидше.

Алкоголь

Алкоголь розширює судини — це відомий факт. У деяких (частіше у чоловіків) вони першим ділом розширюються не де-небудь, а саме в носі. Слизова оболонка набрякає і стає неможливо дихати носом. Це перша ознака сп’яніння настільки неприємна, що всі інші просто не встигають наступити. Теоретично цю проблему теж можна вирішити за допомогою операції, але набагато здоровіше буде просто відмовитися від алкоголю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів