Екстремально, але корисно: як голодувати, щоб схуднути, оздоровитися і продовжити життя

Голодування через день має масу переваг. Але перш ніж сісти на таку екстрим-дієту, краще проконсультуватися з лікарем

Щоб якомога швидше розпрощатися із зайвими кілограмами, люди нерідко вдаються до екстремальних дієт. Деякі різко обмежують число калорій, інші вважають за краще періодичне голодування, а треті і зовсім голодують через день.

Відомо, що низькокалорійні дієти і полуголодовкі дійсно рятують від жиру і навіть продовжують життя. Правда, дотримуватися такого типу харчування довгий час складно: вже дуже високий спокуса “зірватися”.

Набагато простіше слідувати підходу під назвою ADF (alternate-day fasting, дослівно – голодування через день). Суть його полягає в тому, що один день необхідно голодувати, а на наступний можна влаштувати, так би мовити, свято живота.

Але наскільки така екстрим-дієта ефективна і безпечна для здоров’я? Відповіді на ці питання дає найбільше в своєму роді клінічне дослідження, проведене міжнародною командою вчених.

“Сувора ADF-дієта – одна з найекстремальніших, і вона не була достатньо досліджена. У нашій роботі ми прагнули вивчити широкий спектр параметрів, від фізіологічних до молекулярних”, – розповідає старший автор наукової статті професор Франк Маде (Frank Madeo) з Грацському університету імені Карла і Франца в Австрії.
У роботі взяли участь 60 осіб, які були здорові і мали нормальний або трохи надмірну вагу.

Добровольців розділили на дві рівні групи. Учасники з першої повинні були протягом чотирьох тижнів дотримуватися певного режиму харчування. Вони голодували по 36 годин (нульове споживання калорій), а потім протягом ще 12 годин могли їсти стільки, скільки захочуть (необмежене споживання калорій). Щоб переконатися, що випробовувані дотримуються умов експерименту, у них регулярно перевіряли рівень глюкози в крові.

В учасників з другої групи ніяких обмежень не було: вони харчувалися, коли і як хотіли.

Всіх добровольців також попросили вести “харчові щоденники”. В цілому ж учасники жили своїм звичайним життям.

У дослідженні брала участь і третя група: до неї увійшли 30 осіб, які до початку експерименту голодували через день і дотримувалися такої дієти більше шести місяців. Медичні і фізіологічні показники цих людей допомогли оцінити довгострокові ефекти такої системи харчування.

Підсумки роботи показали, що протягом тих 12 годин, коли учасники з першої групи могли нормально харчуватися, вони компенсували частину калорій, втрачених при голодуванні, але не всі. В середньому добровольці досягли 35% -ного зниження споживання калорій і за чотири тижні втратили 4,5% ваги (близько 3,5 кілограмів).

Крім того, автори роботи виявили кілька важливих біологічних ефектів у людей, що голодували через день:

нестійке зниження амінокислот, зокрема метіоніну (у модельних тварин такий ефект пов’язаний зі збільшенням тривалості життя);

безперервна активація кетонових тіл, навіть в “ситі” дні (кетонові тіла – “паливо” для м’язової тканини, а під час голодування вони є одним з основних джерел енергії для мозку. Доведено, що їх активація сприяє зміцненню здоров’я в різних контекстах);

зниження рівня молекул sICAM-1 – маркера, пов’язаного з віковими захворюваннями і запаленням;

зниження рівня гормону трийодтироніну без порушення функції щитовидної залози (зниження рівня цього гормону раніше пов’язали з довголіттям люди);

зниження рівня холестерину;

зниження маси черевного жиру.

“Чому саме обмеження калорій і голодування викликають так багато корисних ефектів, ще не до кінця зрозуміло. Однак прекрасна особливість ADF-голодування полягає в тому, що людям не потрібно підраховувати калорії: вони просто нічого не їдять протягом одного дня”, – відзначає співавтор роботи Томас Пібер (Thomas Pieber) з Медичного університету Граца.

Але і це не всі переваги голодування через день. Справа в тому, що при постійному обмеженні калорій у людини може погіршитися робота імунітету. Тим часом у людей, що харчувалися по системі ADF протягом півроку, імунна функція виявилася стабільною.

Причина може бути в еволюційної біології, каже Маде. Можливо, людський організм на фізіологічному рівні “пам’ятає” про те, що нашим далеким предкам доводилося переживати періоди нестачі їжі, що чергуються з днями вдалого полювання.

“Також може бути, що постійне обмеження калорій перешкоджає запуску” програми “щодо захисту від старіння, в той час як періодичне голодування запускає її”, – додає професор.

Втім, незважаючи на всі переваги голодування через день, фахівці не поспішають рекомендувати таку схему харчування всім.

“Ми вважаємо, що для деяких людей, які страждають ожирінням, це хороший режим для зниження ваги протягом декількох місяців, або це може бути корисне клінічне втручання при захворюваннях, викликаних запаленням, – проте, необхідні подальші дослідження, перш ніж ADF-дієти можна буде застосовувати в повсякденній практиці. Крім того, ми не радимо людям голодувати, якщо у них є вірусна інфекція, тому що імунна система вимагає енергії для боротьби з вірусами. Важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж починати харчуватися в такому суворому режимі “, – каже Маде.

У майбутньому дослідники планують вивчити вплив ADF-дієт на різні групи людей, включаючи пацієнтів з ожирінням і діабетом. Вони також продовжать вивчення молекулярних механізмів, що запускаються при такому типі харчування, на тваринних моделях.

Поділись


Новини партнерів