10 звичних продуктів, які заборонені в різних країнах через свій склад

Харчові добавки, визнані небезпечними в одній країні, не завжди бувають заборонені в іншій. Тому на полицях наших магазинів можна зустріти шкідливу продукцію. Особливо насторожує, коли найбільш звичайна їжа, складова звичного раціону мільйонів людей, виявляється насправді не такою невинною.

Ми підготували для вас список харчових продуктів, які з тих чи інших причин заборонені в різних країнах світу. Вкінці ви дізнаєтеся, чому не варто куштувати делікатес фуа-гра.

1. Курка

В Європі та Великобританії з 1997 року заборонений продаж курки, обробленої хлором. Такій обробці тушки тварин піддаються для того, щоб виключити можливість зараження м’яса сальмонелою та іншими бактеріями. В ЄС практику застосування хлору вважають небезпечною, оскільки його високий вміст в продукті може завдати шкоди здоров’ю.

2. Злакові батончики

В цілому світі каші, злакові батончики та інші подібні вироби позиціонуються як продукти для правильного харчування, насичені вітамінами й мінералами. У Данії ж такі продукти заборонені, оскільки, на думку Данської ветеринарної та продовольчої служби, вони містять занадто високі, «токсичні» дози корисних добавок, які при регулярному вживанні можуть пошкодити печінку і нирки дітей.

3. Соєвий соус

82% світового обсягу сої — генетично модифікована. Вплив ГМО на людський організм до кінця не вивчений, але імпорт трансгенної сої заборонений в частині країн Європи, країнах Перської затоки й інших державах. Також соєвий соус може містити етилеарбамат, небезпечний канцероген.

4. М’ясо

М’ясо свиней, великої рогатої худоби та індички часто продукується з використанням рактопаміну. Цей гормон дає тваринам змогу швидко набирати масу. Відзначається можливий негативний вплив на здоров’я людини, яка споживає таке м’ясо, зокрема, виникнення серцево-судинних захворювань. М’ясо, виготовлене із застосуванням рактопаміну, заборонене в 160 країнах, включаючи країни Європи та Китай.

5. Чіпси

Картопля фрі та чіпси з вмістом олестри (олеану), синтетичного замінника жиру, заборонені в Канаді та Європі. Ця харчова добавка не дає організму абсорбувати корисні речовини й вітаміни, а також може призвести до проблем зі шлунком. Олестру часто використовують для виробництва картопляних чіпсів з позначкою «light». Також радимо звертати увагу на склад сиру, маргарину, крекерів, морозива та інших продуктів.

6. Яблука

При перевірці Міністерства сільського господарства США у 80% яблук знайшли дифеніламін (DPA), який застосовується для того, щоб фрукти зберігалися місяцями та беззбитково експортувалися по всьому світу. В Європі DPA вважається небезпечною речовиною, яка може викликати рак, тому тут з 2012 року заборонили ввезення такої продукції.

7. Фруктове желе

Фруктове желе в маленьких упаковках, на думку Європейської комісії, несе смертельну небезпеку для дітей через загрозу задушення. В такому желе може міститися коньяку (konjac) – волокно, яке набухає при зіткненні з вологою і може застрягти в горлі у дитини, роблячи неможливим застосування прийому Геймліха. Ласощі заборонені в Європі, США, Австралії та інших країнах.

8. Хліб

Хліб, що містить азодмуарбонамід (ADA, E927), заборонений в Європі та Австралії. ADA застосовується у випічці для того, щоб надати їй білого кольору, а також дозволяє продукції довше залишатися свіжою. Ця харчова добавка може викликати алергію й астму.

9. Картопляне пюре швидкого приготування

Для виробництва картопляного пюре швидкого приготування часто використовується бутилгідроксианізол (ВНА, Е320). Національний інститут охорони здоров’я США провів ряд досліджень, на основі яких консервант визнали канцерогеном, потенційно небезпечним для здоров’я людини. ВНА може міститися і в інших продуктах: заморожених стравах, супових наборах, майонезі. Речовину заборонено в Японії й деяких країнах Європи.

10. Маргарин

Споживання трансжирів може сприяти порушенню метаболізму, високому кров’яному тиску і ризику серцево-судинних захворювань. Найвищі концентрації наявні в маргарині: до 15% від маси продукту. Продукти з вмістом трансжирів заборонені в Канаді, Данії, Швейцарії. Також у багатьох країнах введені обмеження на частку їх вмісту в їжі.

Бонус

Фуа-гра, або інфільтрована печінка гуски, вважається делікатесом та імпортується по цілому світу. Однак в багатьох країн Європейського союзу, Ізраїлі, Австралії, Аргентині та кількох американських штатах заборонено виробництво цієї страви. На цей раз справа не в небезпечних добавках, а в негуманному поводженні з тваринами: птахів замикають в тісних клітках і примусово відгодовують через трубку, поки їх печінка не збільшиться в 7-10 разів у порівнянні з нормою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів