15 звичайних продуктів, які щодня маніпулюють нашим настроєм

Звідки з’являється раптовий головний біль? Чому іноді ми довго не можемо заснути й виспатися? У чому причина тривоги й смутку? Багато людей списують все це на мінливу погоду, втому після насиченого робочого тижня або щось іще. Але ми абсолютно не замислюємося про те, що на наше самопочуття і здоров’я може впливати звична їжа.

Ось список продуктів, які роблять нас млявими. У другій частині статті — їжа, яка, навпаки, надає бадьорості та сил.

Продукти, які негативно впливають

Деякі продукти, які ми їмо щодня, можуть згубно позначатися на настрої й самопочутті. Через них ми можемо відчувати пригніченість і виконувати звичні дії не так ефективно.

1. Рафіноване біле борошно

Якщо макарони або тости зроблені з рафінованого борошна, вони можуть погіршити депресію. Це пов’язане з тим, що у їжі з такого борошна високий глікемічний індекс: потрапляючи в організм, вона трансформується в цукор. В крові відбувається різкий стрибок рівня глюкози, що може стати каталізатором неспокою або тривоги. Особливо до таких коливань схильні жінки, що знаходяться в періоді постменопаузи.

2. Солодкі напої

Газовану воду, енергетики та напої для тренувань недолюблюють, як звиклося, через те, що вони додають зайвих кілограмів та сантиметрів. Основний інгредієнт кока-коли й подібних до неї напоїв — кукурудзяний сироп, що складається на 45% з глюкози та на 55% з фруктози. При регулярному вживанні фруктози кров’яний тиск і вміст жирів у крові зростає, підвищується ризик розвитку артеріальної гіпертензії, хвороби Альцгеймера і навіть деменції.

3. Макрель (або скумбрія), акула і деякі інші види риб

Королівська макрель, акула, риба-меч, тунець та кілька інших видів хижих диких риб здатні накопичувати у своєму організмі ртуть. Метал назбирується в тканинах живих організмів. Потрапляючи в тіло людини, ртуть переміщується в мозок, нирки й печінку, творячи нищівний вплив на центральну нервову систему і головний мозок.

Якщо ртуть потрапляє в організм вагітної жінки, вона може порушити розвиток мозку немовляти та навіть викликати церебральний параліч. Попри це, є безліч сортів риби, які сприятливо впливають на здоров’я. Дику рибу радять вживати не частіше 1 разу на тиждень, в той час як вирощену штучно можна їсти 2-3 рази на тиждень.

4. Пасльонові

Помідори, картопля, перець, баклажани та інші рослини родини пасльонових виробляють глікоалкалоїди — природні пестициди, які у великих кількостях можуть бути токсичними. Ці сполуки сприяють надмірній стимуляції нервової системи, через що чутливі люди можуть страждати на безсоння. Глікоалкалоїди накопичуються в організмі та виводяться з нього за 5 днів. Тому щоб зробити сон спокійнішим, не варто їсти пасльонові на ніч.

5. Ферментовані та копчені продукти

Квашена капуста, витримані сири та сирокопчені ковбаси набувають свого звичного смаку завдяки бродінню, що відбувається під впливом бактерій. Під час цього процесу вони розщеплюють білки на біогенні аміни: чим їх більше, тим старший продукт. Один з найпотужніших амінів — гістамін. Він посилює занепокоєння і заважає заснути — підвищує рівень адреналіну в організмі. Тому такі ласощі бажано їсти переважно в першій половині дня.

6. Солодка кукурудза

Кукурудза і кукурудзяний сироп, який з неї виробляють, потрапили до числа тригерів мігрені: в них містяться прості цукри та мідь. І те, й інше провокує мігрень. Деякі дослідження виявили, що після відмови від кукурудзи головні болі у значної частини піддослідних осіб на певний період відступали.

Продукти, які впливають позитивно

Їжа може впливати на організм і позитивно. Спробуйте замінити один продукт в раціоні на інший, щоб помітити зміни. Наприклад, відчути прилив сил і гарний настрій.

1. Броколі

Броколі містить в 100 г майже добову дозу вітаміну K. Вона покращує пам’ять і добре демонструє себе в перспективі: хочете зберегти ясний розум до глибокої старості — включіть цей вид капусти до щотижневого раціону. Крім того, в ній наявні велика кількість антиоксидантів і мікроелементів, які захищають головний мозок від пошкоджень.

2. Чай з женьшеню

Чай з женьшеню послаблює дію дофаміну, який виробляється в мозку курця після кожної викуреної сигарети. Таким чином, людина не отримує від куріння звичного задоволення. При регулярному вживанні такого чаю привабливість куріння знижується — аж до повної відмови.

3. Сардини та лосось

Ці та інші жирні сорти риби містять велику кількість жирних кислот омега-3, нестача яких збільшує ризик розвитку психічних захворювань. В рамках декількох досліджень вчені спостерігали за більш ніж за 150 тисячами осіб. У тих, хто вживав у їжу якомога більше жирної риби, симптоми депресії виявлялися в значно меншому степені. Рекомендується вживати хоча б 140 г жирної риби на тиждень.

4. Бразильський горіх

Якщо в організмі занадто мало селену, людина стає більш дратівливою, швидше втомлюється. Одне з найкращих джерел селену — бразильські горіхи. Тому щоб мінімізувати гарячковість і нервозність, а також надати організму сил, з’їдайте по 3 горішки щодня. Можна їсти їх з фруктами або використовувати як присипку для салатів. Крім того, бразильський горіх покращує роботу серця.

5. Банани

Ці плоди багаті залізом, фосфором і вітамінами. Зокрема, вітамін B6 допомагає організму синтезувати серотонін. Вуглеводи сприяють засвоєнню триптофану в мозку, а вітамін В6 перетворює його в гормон гарного настрою.

Банани містять велику кількість калію, який підтримує здоров’я нервових клітин і серцевого м’яза. Недостатня кількість калію призводить до підвищення артеріального тиску, тому вживання бананів допомагає запобігти розвитку гіпертонічної хвороби. Крім того, в одному фрукті міститься 17% добової норми вітаміну С.

6. Чорниця

Чорниця — природне джерело вітаміну С (в 100 г міститься 24% добової норми), а також калію, магнію, марганцю й антоціанів. Останні надають ягодам синій колір і мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Вживання чорниці перешкоджає віковим зниженням розумових здібностей і покращує короткочасну пам’ять. Крім того, ягоди сприяють нормалізації координації рухів, тому корисні для людей старшого віку.

7. Яйця

До складу яєць входить холін, який бере участь в синтезі ацетилхоліну. Останній стабілізує роботу мозку, впливає на настрій і покращує пам’ять. В одному жовтку міститься 25% добової норми холіну. Крім того, яйця містять вітаміни групи B, які уповільнюють розвиток старечого недоумства і перешкоджають розвитку депресії.

8. Куряче м’ясо

У м’ясі курки та індички міститься триптофан. Це амінокислота, завдяки якій людський організм виробляє гормон щастя серотонін. Споживання м’яса курки та індички надає людині бадьорості й підтримує настрій на високому рівні. Перевагу краще віддавати грудинці або крильцям, бо в стегенця маємо більше холестерину.

9. Гречана каша

Гречка і гречана мука багаті вітамінами групи B, залізом, цинком, марганцем і магнієм. Останній не тільки відновлює м’язи, але також захищає від стресу і допомагає боротися з поганим настроєм. Вітамін B, цинк і фосфор поліпшують кровообіг і прискорюють передачу імпульсів до клітин мозку. Завдяки цій властивості гречка зменшує головний біль, знижує тривожність і сприяє гарному сну.

Джерело

Поділись


Новини партнерів