7 поширених міфів про гормони і як вони насправді впливають на організм

Наші гормони активізують та контролюють найрізноманітніші процеси в організмі: ріст клітин, репродуктивну функцію, рівень енергії. Однак ми часто посилаємось на них під час перепадів настрою, проблем з вагою, сном, шкірою. Але як багато ми насправді знаємо про ці речовини та в які міфи готові вірити?

Ось, що думають ендокринологи про популярні думки, які пов’язані з гормональним здоров’ям.

Міф №1: Гормональні контрацептиви сприяють збільшенню ваги

Одне з найболючіших запитань, які хвилюють жінку, котра збирається приймати оральні контрацептиви, — чи не вплинуть вони на вагу. Адже відомо, що підвищення рівня естрогенів може призводити до уповільнення метаболізму і накопичення жирової тканини. А найбільш поширеними препаратами сьогодні є комбіновані контрацептиви, які містять естроген і прогестоген (синтетична форма прогестерону).

Дійсно, така проблема могла існувати в 60-70 роках ХХ століття, коли такі препарати тільки з’явилися й складалися з дуже високих доз естрогену. Сучасні ж засоби містять синтетичні гормони, які були створені з урахуванням особливостей жіночого організму, і не призводять до стрибків ваги. У побічних ефектах іноді може бути вказане збільшення ваги, але не більше 2 кг на рік і відбувається воно у незначного відсотка жінок, схильних до набряклості тканин (прогестин призводить до невеликої затримки рідини в організмі).

Також лікар повинен попередити, що гормональний препарат може вплинути на збільшення апетиту, який потрібно контролювати більш уважно. Якщо ж вага суттєво зростає — це не побічний ефект таблеток, а гормональне порушення і треба проконсультуватися з лікарем.

Міф №2: У жінок немає чоловічих гормонів

У чоловічому і жіночому організмах переважають свої гормони під загальною назвою «андрогени» у чоловіків і «естрогени» у жінок.

Андрогени забезпечують розвиток чоловічого типу статури, ріст м’язової маси, низький тембр голосу, роботу статевих органів. Естрогени відповідають за жіночу поставу: розвиток молочних залоз, менструального циклу, здатність завагітніти. Але тут найважливіше — баланс. У чоловіків до 80% всіх статевих гормонів — андрогени, решта припадає на естрогени. У жінок — навпаки: 25% – андрогени (переважно тестостерон) і 75% – естрогени. Якщо баланс порушується, виникають проблеми.

Наприклад, при підвищеному тестостероні у жінок значно знижується можливість завагітніти й виносити дитину. Якщо ж цей гормон в нормі, то він впливає на перероблення жирів, настрій, роботу мозку, зміцнення м’язів.

Надлишок жіночих гормонів у чоловіків призведе до ожиріння за жіночим типом, набряків, зниження статевого потягу. Якщо ж пролактин і окситоцин в нормі, то буде все в порядку з кістковою тканиною, рівнем цукру в крові, водним балансом. Також ці гормони чинять профілактичну дію і захищають від раку простати.

Міф №3: Гормони значно впливають на настрій здорової людини

Якщо мова йде про жінку без особливих проблем зі здоров’ям, то ендокринологи кажуть, що в більшості випадків поганий настрій, плаксивість і емоційне збудження у жінок зазвичай ніяк не корелюють з гормональними сплесками та передменструальним синдромом. Такі стани, пов’язані саме з гормонами, спостерігаються у 1,3-5% жінок. Решта більше піддаються соціальному міфу про ПМС.

Але що стосується людей з серйозними захворюваннями, то саме гормони можуть відповідати за їх емоційну нестійкість. Наприклад, хворі на цукровий діабет можуть бути дратівливими через підвищений рівень адреналіну.

Міф №4: Мелатонін можна застосовувати як снодійне

Вироблення відомого «гормону ночі», який контролює біоритми людини, хоч і відбувається під час сну, але безпосередньо пов’язане з рівнем освітленості кімнати, в якій ви спите. Будь-яке світло, навіть найменше, наприклад ліхтар за вікном, знижує вироблення мелатоніну, що безпосередньо впливає на здоров’я і красу.

Але таке модне зараз вживання мелатоніну в таблетках без протипоказань (наприклад, через джетлаг — синдром зміни часового поясу), не схвалюється лікарями. У випадку серйозних порушень сну його прийом теж далеко не завжди виправданий. Безконтрольний прийом таблеток може вплинути на процеси овуляції, кров’яний тиск, рівень цукру в крові. Найкраще рішення для правильного вироблення гормону — режим сну і максимальне затемнення спальні. Якщо ж ви змушені працювати в нічний час, то освітлення по можливості має бути тьмяним.

Міф №5: Тривалий прийом гормональних контрацептивів може спровокувати онкологічні захворювання

Насправді якщо контрацептиви підібрані кваліфікованим лікарем і на базі аналізів, і приймаються без порушень, то вони корисні для здоров’я і можуть знижувати ризик розвитку деяких форм онкологічних захворювань, наприклад раку ендометрію, яєчників і колоректального раку. При цьому чим довше триває прийом препаратів, тим нижчим стає ризик розвитку.

Однак результати численних досліджень свідчать про те, що ризик розвитку раку грудей не дуже суттєво, але підвищується. Тому лікар повинен підбирати контрацептиви на основі ретельного збору анамнезу пацієнтки.

Міф №6: На нездатність завагітніти впливає тільки надлишок тестостерону

При надлишку чоловічих гормонів жінці справді важче зачати дитину. Однак на дітородну функцію може впливати й «гормон стресу» – кортизол. У нормі він відповідає за нашу бадьорість і енергію, швидкість метаболізму, підвищує адреналін й фокусує нашу свідомість на небезпеку.

Підвищення ж рівня кортизолу загрожує гіпертонією, цукровим діабетом, виснаженням наднирників, перепадами настрою і труднощами з зачаттям. При цьому не кортизол провокує стрес, а навпаки: коли відбувається кризова ситуація, організм переходить в стан «вижити»; а коли стоїть запитання виживання (саме так організм сприймає стрес), то розмножуватися не має сенсу. Тому тим, хто готується стати мамою, і рекомендують зберігати спокій і по можливості уникати неприємних ситуацій.

Міф №7: Аналізи на гормони неінформативні, тому що гормональний фон весь час змінюється

Звичайно, гормональний фон змінюється протягом дня і місячного циклу (у жінок). Однак у кожного гормону є особливий час, коли можна перевірити роботу організму.

Наприклад, аналіз на рівень гормону щитовидної залози ТТГ потрібно здавати в ранковий час, з 8:00 до 10:00, обов’язково натщесерце і в максимально спокійному емоційному стані. Статеві гормони: прогестерон — у 2-гій фазі циклу на 21-ий день, пролактин — на 1-4-тий день циклу за рекомендацією гінеколога, естроген – 5-7-ий день циклу.

Досвідчений фахівець завжди вкаже, як саме треба здавати ті або інші аналізи з урахуванням часу.

Поділись


Новини партнерів