Лікарі розповіли про небезпеку рентгену

Дози радіації в невеликих кількостях, такі як рентген, можуть викликати рак. До такого висновку прийшла група вчених-медиків Кембриджського університету у Великобританії.

Вчені прийшли до висновку, що малі дози радіації також здатні викликати виникнення ракових пухлин, особливо на шкірі людини.

У дослідженні, зокрема, йдеться про те, що рентген викликає у людини мутації клітин в організмі, які вчені називають P53. Саме ці клітини відповідають за виникнення онко – захворювань.

Вчені в ході численних дослідів визначили, що чим безпечнішими є рівні випромінювання, тим більша кількість клітин піддається мутації.

Якщо перед рентгеном ввести в організм антиоксиданти, то здорові клітини починають боротьбу з зіпсованими клітинами Р53. Але вчені попереджають, що постійне введення препаратів також може нашкодити і привести до більшого поширення дефектних клітин.

За словами одного з авторів дослідження, професора Філа Джонса, ризик комп’ютерної томографії та рентгену поки не вивчений як слід, тому вчені продовжують дослідження.

Джерело

Поділись


Новини партнерів