Поганий сон після 40 років назвали ознакою небезпечної хвороби 

Лікарі рекомендують уважно стежити за своїм сном, особливо людям після 40 років, так як в цьому віці безсоння і інші порушення сну можуть сигналізувати про небезпечні процеси в головному мозку.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі з’ясували, що поганий сон у віці 40-60 років може бути наслідком накопичення бета-амілоїдних бляшок в мозку, які є головним провісником хвороби Альцгеймера.

Як зазначив провідний автор дослідження Метью Уокер, фахівці довгі роки шукали ранні ознаки деменції, щоб знайти спосіб попередити невиліковну недугу.

«Бета-амілоїдні і тау-білки є прогностичними маркерами. Тільки недавно вони стали добре розпізнаватися за допомогою дорогого сканування ПЕТ », – розповіли вчені.

Для того, щоб максимально знизити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера, фахівці рекомендують ретельно стежити за своїм режимом сну.

Якщо ви спите повноцінно вісім годин, але вранці відчуваєте себе розбитим, то, можливо, варто перевіритися на апное, про яке багато пацієнтів часом не здогадуються.

Стан характеризується хропінням і частими зупинками дихання уві сні, що значно знижує якість сну.

Також медики радять пройти когнітивно-поведінкову терапію безсоння (CBT-I). У перспективі вчені сподіваються, що люди з групи ризику зможуть носити невеликі пристрої, які будуть відслідковувати якість їхнього сну.

«Так ми зможемо оцінити ймовірність появи білків в мозку, що викликають хворобу Альцгеймера»,
– пояснив Метью Уокер.

Джерело

Поділись


Новини партнерів