Поради остеопата: як позбутися від кісточки на нозі

Багатьох жінок турбує питання: що робити з кісточками на ногах (точніше, на стопах), які не тільки не естетично виглядають у відкритому взутті, але і приносять масу незручностей. Піддаються вони лікуванню? Чи можна їх видаляти? Про це розповідає остеопат, краніопостуролог (співавтор методики Краніобаланс) Володимир Животов.

Стопи є останньою ланкою в єдиному ланцюгу, що зв’язує череп, хребет, таз і нижні кінцівки. Якщо ви зіткнулися з проблемою деформації стоп і випиранням кісточки на нозі, знайте: з великою впевненістю можна говорити про те, що у вас є фізичні проблеми в верхніх областях. В цьому випадку недостатньо займатися виключно лікуванням стоп, намагаючись повернути їм первозданний вигляд, оскільки ізольовані методи лікування не дадуть бажаного стабільного результату, до того ж, це ще й шкідливо.

Чому кісточки починають рости?

Найчастіше причиною такої деформації стоп є наявність травми куприково-крижової області, при якій, як по ланцюжку, спочатку розгортаються тазові кістки, потім стегнові, після цього кістки гомілки, і, нарешті, стопи. На перший погляд може здатися, що деформація стоп ніяк не пов’язана з травмою куприка, оскільки стопа розташована далеко від місця удару, проте це не так. Розібратися, чому так відбувається, нескладно. Наведем простий приклад. Уявіть собі моряків, які проклали курс корабля з помилкою на півградуса. Пропливши десять кілометрів, вони практично не помітять відхилення, а ось через тисячу кілометрів корабель вже виявиться зовсім в іншому місці. Так само відбувається і з нашим організмом.

Що робити не можна

Відповідь очевидна – операцію з видалення. Справа в тому, що будь-які відхилення від норми в нашому тілі спрямовані на підтримку рівноваги. У нашому випадку кісточки, що випирають, є своєрідною додатковою опорою, яку тіло вишиковувало роками. Що буде, якщо цю опору видалити? В першу чергу виникнуть великі труднощі з ходьбою. Навіть якщо після операції стопи будуть виглядати ідеально, є ймовірність того, що через сильний біль вам буде важко ходити. У тому випадку, якщо операція буде виконана тільки на одній стопі, навантаження на іншу значно зросте. В результаті у вас навіть може збільшитися стопа на 1-1,5 розміру, вона просто «розпластається», тому після операції ви будете змушені змінити весь свій взуттєвий гардероб.

Чому проблеми з кісточками частіше виникають у жінок

Причин кілька. По-перше, це пов’язано з особливостями будови жіночого тіла. Справа в тому, що зв’язки таза у жінок менш міцні і стабільні, ніж у чоловіків – вони розм’якшуються під час вагітності і розтягуються в процесі пологів. По-друге, довжина стопи у жінок менша, ніж у чоловіків, щодо загальної ваги і розміру тіла. Так, наприклад, при вазі 70 кг у чоловіків розмір ноги в середньому 43-45, тоді як у жінки – 38-40. Фактично виходить, що менша конструкція несе більшу вагу. Саме тому жіночі стопи більш схильні до деформації, ніж чоловічі.

Як вилікувати стопи?

Перше, з чого потрібно почати лікування стоп – це відновлення правильного положення осьового скелета, якого можна досягти шляхом усунення наслідків травми куприка. Після того, як кістки займуть правильне положення, слідом за ними на місце встануть крижі і кістки тазу. Через деякий час за ними підтягнуться стегнові кістки і гомілки, після чого черга дійде і до стоп. Важливо також враховувати, що швидкість відновлення і ефект від лікування будуть залежати від того, як давно з’явилася деформація. Пам’ятайте: чим раніше почнеться лікування, тим швидше вдасться значно поліпшити форму стопи. Крім того, остеопат допоможе зробити так, щоб ви змогли насолоджуватися легкою і комфортною ходьбою. Навіть якщо форма стопи швидко не стане ідеальною, ноги перестануть втомлюватися, болі в стопах зменшаться.

Джерело

Поділись


Новини партнерів