Фахівці розповіли, яка зелень продовжує молодість

Зелень – це продукт, який завжди повинен бути на столі. Яка листова зелень володіє найбільшим антиоксидантним ефектом? Читайте у нашій статті.

Ще Авіценна приписував базиліку мало не містичні властивості, стверджуючи, що ця трава сама знає, як впливати на організм: втомленого – підбадьорити, нервового – заспокоїти, надати шкірі здорового блиску і навіть уповільнити старіння. Однак кріп, петрушка, кінза та інші види листової зелені не поступаються базиліку в корисності.

Чим багата зелень, якій віддати перевагу і скільки з’їсти? Про це розповідає лікар-дієтолог Юлія Чехоніна.

– Дійсно, зелень – це найкраща приправа і найкраща спеція для всіх страв. Вона не тільки додасть прекрасні смакові якості нашій їжі, але і корисна для здоров’я. Всього один пучок зелені містить велику частину вітамінів і мікроелементів, необхідних людині в день.

Тому бажано, щоб зелень була завжди на столі, а в якому вигляді – це справа смаку. За великим рахунком хімічний склад у листової зелені досить подібний. Є лише деякі відмінності в букеті ефірних масел, спектрі пігментів, які надають різні відтінки кольору листя. Залежно від цього можуть дещо відрізнятися корисні властивості. По-перше, зелень багата вітамінами і мінеральними солями, в ній їх набагато більше, ніж в інших плодах. Це солі калію, магнію і т.д. Наприклад, солі калію позитивно впливають на діяльність серцевого м’яза, взагалі в цілому скелетної мускулатури і покращують роботу шлунково-кишкового тракту – нормалізують роботу жовчного міхура, сприяють виведенню рідини, мають легкий сечогінний ефект. Це зокрема корисно тим, у кого є схильність до набряків, артеріальної гіпертензії.

Мало хто знає, що в петрушці вітаміну С майже в 4 рази більше, ніж у лимоні – 150 мг і 40 мг на 100 грамів відповідно. Каротиноїдів в тій же петрушці більше, ніж в яєчному жовтку. У базиліці, крім вітаміну С, є вітаміни К і Е, каротин.

По-друге, зелень багата пігментами, які є одночасно ще й антиоксидантами – захисниками нашого організму від несприятливих зовнішніх впливів. Антиоксиданти є і в овочах. Але в зелені їх більше. В основному це каротиноїди і хлорофіл, який надає листю зеленого забарвлення. А ось на першому місці за кількістю антиоксидантів зелень, має червонуваті, фіолетово-бурі відтінки листя. Наприклад, є фіолетовий базилік, фіолетовий листовий салат. Такий колір обумовлений наявністю антиоксидантів – антоціанів. Вони набагато збільшують корисні властивості базиліка і салату. Багато антиоксидантів в зелені насиченого темно-зеленого кольору.

Крім того, листова зелень багата ефірними маслами. Зокрема, всім відомий кріп. Відомо, що деякі його компоненти навіть входять до складу лікарських засобів, що знижують газоутворення в кишечнику. Тобто кріп він володіє своєрідною вітрогінною дією. Так що кріп варто обов’язково захопити, якщо ви збираєтеся на пікнік з шашликами, а також поставити на стіл, під час рясних частувань. Він може трохи знизити небажані явища, пов’язані з травленням, які можуть виникнути на таких застіллях.

Нарешті, в листовій зелені містяться рослинні ферменти, які теж сприятливо діють на травлення.

Скільки зелені варто з’їдати в день? Ідеально – це невеликий пучок. Відразу його навряд чи хто буде вживати. Але хоча б кілька гілочок, скажімо п’ять, якоїсь листової зелені, в нашій тарілці повинно лежати на кожний прийом їжі. І за день вийде достатня порція.

Переважно, звичайно, слід використовувати свіжу зелень. Причому додавати в страву не під час приготування – в сковорідку або каструлю – а вже в тарілку. У висушеній і консервованій зелені втрачається частина вітамінів, зберігаються частково ефірні масла і мінеральні речовини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів