Яку олію використовувати при приготуванні їжі, щоб не нашкодити здоров’ю своєї сім’ї?

Доктор Руді Моерк – інсайдер фармацевтичної промисловості та експерт по жирах і оліях. В даному інтерв’ю доктор Моерк обговорює олії для приготування їжі: хороші, погані і ті, яких потрібно уникати, як чуми.

Приготування страв на тропічних оліях – ваша здорова альтернатива

Поширене питання, яке цікавить багатьох людей – чи слід вживати їжу в сирому вигляді. Я особисто вважаю, що споживання більшої частини їжі в сирому вигляді є наріжним каменем оптимального здоров’я.

Як правило, чим менше їжа переробляється і термічно обробляється, тим поживнішою і здоровою вона буде.

Проте, більшість людей щонайменше, час від часу, вважають за краще готувати їжу. І коли ви це робите, вам потрібно правильно обрати олію.

Питання полягає в тому, яка з них краща та корисніша для організму?

Руді Моерк вивчав олію протягом тривалого часу, і він ділиться інтригуючими ідеями в цьому інтерв’ю.

Здорова альтернатива

Я протягом багатьох років рекомендував використовувати кокосову олію на тій підставі і припущенні, що вона не містить великої кількості ненасичених жирів. В результаті, не буде пошкоджуватися теплом і створювати транс-жири, як деякі інші масла.

Доктор Моерк погоджується:

«Я б сказав, що кокосова олія підходить для приготування їжі. Це насичений жир. Ваше тіло буде спалювати його в якості палива або позбудеться від нього по-іншому. Воно не буде зберігатися у вашому організмі… Так що з цієї точки зору, якщо ви збираєтеся використовувати олію – це хороший варіант».

Цікаво, що на відміну від вуглеводів, які також можуть забезпечити ваше тіло швидкою енергією, кокосова олія робить це без сплеску інсуліну. Так, вона діє як вуглеводи, але без виснажливих ефектів інсуліну, пов’язаних з довгостроковим високим споживанням вуглеводів.

Але це тільки початок.

Раніше я опублікував цілий спеціальний звіт про користь кокосової олії для здоров’я, яка включає в себе:

  • Зміцнення здоров’я серця
  • Сприяння зниженню ваги, при необхідності
  • Підтримка здоров’я імунної системи
  • Підтримка здорового обміну речовин
  • Надання безпосереднього джерела енергії
  • Підтримка шкіри здоровою і молодою
  • Підтримка належного функціонування щитовидної залози

Кокосова олія настільки корисна при приготуванні їжі тому, що 50 відсотків вмісту жиру в ній є лауриновою кислотою, яка рідко зустрічається в природі. Це також одна з особливостей, що відрізняють кокосову олію від інших насичених жирів.

Ваше тіло перетворює лауринову кислоту в монолаурин, який має потужні антивірусні, антибактеріальні і антипротозойні властивості.

Крім того, кокосова олія приблизно на 2/3 складається з жирних кислот середньої довжини ланцюга (MCFA), званих також тригліцеридами із середньою довжиною ланцюга або МСТ. Вони також приносять користь здоров’ю.

Найкраще те, що кокосова олія досить стабільна, щоб протистояти викликаним теплом пошкодженням, чого не можна сказати про інші олії. Насправді, вона настільки стабільна, що ви можете використовувати її навіть для смаження (хоча я не рекомендую смажити їжу з цілого ряду причин).

Нова важлива інформація про оливкову олію

Оливкова олія є хорошим мононенасиченим жиром, який також відомий своєю користю для здоров’я. Це головний продукт в здорових дієтах, таких як середземноморська.

Тим не менш, важливо розуміти, що вона НЕ підходить для приготування їжі. Її насправді можна використовувати тільки в холодному вигляді, наприклад, збризкувати нею салати та інші страви.

Завдяки її хімічній структурі і великій кількості ненасичених жирів, приготування їжі робить оливкову олію дуже сприйнятливою до окислювального пошкодження. Проте, під час цього інтерв’ю я дізнався, що оливкова олія володіє значним недоліком навіть при використанні в холодному вигляді – вона як і раніше неймовірно швидко псується!

Як з’ясувалося, оливкова олія містить хлорофіл, що прискорює розкладання і досить швидко робить олію гіркою.

Доктор Моерк воліє використовувати майже несмачну, напіврафіновану оливкову олію, а не екстра вірджин з цієї причини.

Якщо ви схожі на більшість людей, ви, ймовірно, залишаєте пляшку оливкової олії просто на столі, відкриваючи й закриваючи її кілька разів в тиждень. Пам’ятайте, що кожен раз, коли олія піддається впливу повітря і/або світла, вона окислюється, і, як з’ясовується, хлорофіл в ній прискорює окислення ненасичених жирів.

Очевидно, що споживання зіпсованої олії (будь-якого виду), швидше за все, принесе більше шкоди, ніж користі.

Для того, щоб захистити олію, доктор Моерк рекомендує поводитися з ним з такою ж обережністю, як з іншими чутливими омега-3-маслами:

  • Зберігати в прохолодному, захищеному від світла місці
  • Купувати в невеликих пляшках, щоб гарантувати свіжість
  • Негайно закривати кришку після кожного використання

Для того, щоб захистити оливкову олію від окислення, доктор Моерк пропонує додати одну краплю астаксантину в пляшку. Ви можете придбати астаксантин, який є надзвичайно потужним антиоксидантом, в м’яких желатинових капсулах. Просто проколіть її шпилькою і вичавіть капсулу в олію.

Плюс використання астаксантину замість іншого антиоксиданту, такого як вітамін Е, в тому, що він природно червоного кольору, а вітамін Е безбарвний, так що ви можете зрозуміти, що в олії все ще є астаксантин по його кольору.

Коли оливкова олія почне бліднути, пора її викинути.

Можна також використовувати одну краплю лютеїну в оливковій олії. Він додасть помаранчевого кольору, а також захищатиме від окислення. Знову ж, у міру того як помаранчевий колір зникає, олія перестає бути захищена від гіркоти і її потрібно викинути.

Цей метод є ще однією причиною для того, щоб купувати маленькі пляшки. Якщо пляшка велика, ви можете захотіти зберегти олію, навіть якщо вона почала окислюватися.

Найгірші олії для приготування їжі

Поліненасичені жири – це найгірші олії для використання при приготуванні їжі, тому що вони багаті омега-6 і дуже чутливі до впливу тепла.

Ця категорія включає в себе поширені рослинні олії, такі як:

  • кукурудзяна
  • соєва
  • сафлорова
  • рапсова

Пошкоджені омега-6 – це катастрофа для вашого здоров’я , і вони несуть відповідальність за набагато більшу кількість хвороб, ніж насичені.

Транс-жири закупорюють артерії. Це сильно пошкоджені омега-6 поліненасичені жири, які утворюються, коли рослинні олії тверднуть та перетворюються в маргарин або кулінарний жир.

Я наполегливо рекомендую ніколи не використовувати їх в приготуванні їжі. Я гарантую вам, що ви вже отримуєте занадто багато цього шкідливого жиру, якщо споживаєте будь оброблені харчові продукти, будь то картопляні чіпси, готове печиво, або розфасовані обіди…

Транс-жири є найпоширенішим типом жиру в США, незважаючи на те, що не існує безпечного рівня їх споживання, згідно зі звітом Інституту медицини.

Транс-жири підвищують рівень ЛПНЩ (поганого холестерину), знижуючи рівень ЛПВЩ (хорошого холестерину), а це повна протилежність того, що вам потрібно. Насправді, транс-жири, на відміну від насичених жирів, неодноразово пов’язувалися з хворобами серця. Вони також можуть привести до значної закупорки артерій, діабету 2 типу та інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Таким чином, я рекомендую позбутися цих олій, та викинути їх з вашої кухонної шафи, якщо ви цінуєте своє здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів