Фахівці назвали найнебезпечніший прилад у вашому домі

Користування побутовими кондиціонерами знижує рівень кисню в приміщенні, а також призводить до виникнення хвороботворних мікроорганізмів в повітрі. Про це повідомив екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.

“Кондиціонер – один з небагатьох побутових приладів, який небезпечний для здоров’я людини, оскільки спліт-система розміщення одного блоку приладу зовні будівлі, а інша – всередині приміщення – припускає кондиціонування закритого об’єму повітря при закритих вікнах, без доступу свіжого повітря в приміщення. Найбільший ризик полягає в тому, що у внутрішньому блоці кондиціонера, на радіаторі, утворюється конденсат (він потім по трубочці випливає назовні і часто тече на голови перехожим), який сприяє розвитку мікроорганізмів”, – зазначив С. Протас.

За його словами, зокрема хвороба легіонельозу пов’язана з побутовими кондиціонерами – нею нерідко хворіють люди, які часто подорожують.

Як пояснив медик, хвороботворні мікроорганізми виникають на внутрішньому блоці кондиціонерів і з холодним повітрям потрапляють безпосередньо в кімнату, де з крапельками аерозолю швидко проникають в дихальні шляхи людини.

При цьому він додав, що кондиціонер також позбавляє приміщення кисню, оскільки передбачає, що вікна повинні бути зачиненими.

“Коли ви вмикаєте кондиціонер, ви зачиняєте вікна, щоб холод не виходив, тому ви свідомо завдаєте шкоди своєму здоров’ю, оскільки дихаєте вуглекислим газом, тільки видихнули, і дихаєте тим повітрям, в якому вже концентрація кисню набагато менша”, – додав він.

Джерело

Поділись


Новини партнерів