Алкоголь допомагає заснути – і ще п’ять небезпечних міфів про сон

Вірити в деякі стереотипи , пов’язані зі сном , не тільки безглуздо , але і небезпечно , стверджують вчені.

Нещодавно в журналі Sleep Health було опубліковано дослідження вчених з Нью-Йоркського університету, яке розвіяло найпоширеніші міфи про сон. Команда представила наукові докази того, як багато стереотипів сприяють скороченню тривалості життя і поганого самопочуття.

Тож почнемо.

Міф №1: П’яти годин сну цілком достатньо
Відомо, що колишній прем’єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер спала не більше п’яти годин на добу. За прикладом «залізної леді» багато людей жертвують повноцінним відпочинком на користь роботи. І це дуже небезпечно для здоров’я, вважають в Нью-Йоркському університеті.

«У нас є неспростовні докази того, що дефіцит сну (п’ять і менше годин) викликає несприятливі зміни в організмі», – стверджує доктор Ребекка Роббінс.
Йдеться про можливий розвиток захворювань серцево-судинної системи, включаючи інфаркт і інсульт, а також про істотне скорочення тривалості життя. Щоб уникнути таких наслідків, нічний сон повинен тривати від 7 до 8 годин, вважає доктор Роббінс.

Міф №2: Алкоголь допомагає заснути
Це твердження в корені невірне, вважають вчені. І неважливо, про що йде мова – про келих вина , чарку віскі або пляшку пива.

На якість сну алкоголь впливає найгіршим чином, каже Ребекка. Спиртні напої викликають порушення стадії швидкого сну, яка впливає на роботу пам’яті і здатність до навчання.

До того ж, алкоголь володіє діуретичним ефектом і змушує вас вставати посеред ночі, щоб сходити в туалет. А, як відомо, переривчастий сон також шкідливий для організму, як і його відсутність.

Міф №3: Перегляд телевізора перед сном допомагає розслабитися
Дійсно, багато людей вважають за краще засинати під звуки працюючого телевізора. Але вчені закликають відмовитися від цієї звички. На думку доктора Роббінс, перегляд телевізора перед сном – а особливо нічних новин – розслабленню ніяк не сприяє.

Стрес від побаченого може викликати безсоння, і тоді про повноцінний відпочинок можна взагалі забути.

Ще один фактор не на користь використання телевізора, смартфона або ноутбука перед сном – згубний вплив синього світла. Науково доведено, що цей діапазон випромінювання пригнічує вироблення мелатоніну – гормону, від якого безпосередньо залежить якість нашого сну.

Міф №4: Потрібно залишатися в ліжку, навіть якщо зовсім не можеш заснути
Якщо ви вже перерахували всіх овець Нової Зеландії (а їх, між іншим, близько 28 мільйонів), а сон все не йде – значить, настав час вставати.

«На те, щоб заснути, у здорової людини йде близько 15 хвилин, – каже доктор Роббінс. – Якщо ви годинами лежите без сну, то ліжко у вас починає асоціюватися з безсонням . Не мучте себе! Краще встаньте, змініть обстановку і знайдіть якесь монотонне заняття – наприклад, розкладіть випрану білизну ».

Міф №5: Функція «відкладеного будильника» допомагає виспатися вранці
Зізнайтеся, ви теж робите це. Спокуса поспати ще п’ять хвилин, відклавши сигнал будильника, велика, але від неї теж доведеться відмовитися, кажуть вчені. На думку доктора Роббінс, вставати з ліжка потрібно відразу, не намагаючись ще трохи подрімати.

«Ви зможете швидко заснути і після сигналу будильника, але цей сон буде поверхневим і неефективним», – каже Ребекка.
А щоб вставати вранці було легше, доктор Роббінс радить не закривати штори на ніч.

Міф №6: Хропіння не є небезпечним для здоров’я
Саме хропіння , звичайно, нешкідливе, якщо тільки воно не є симптомом синдрому нічного апное. При цьому розладі відбувається звуження стінок глотки, яке призводить до короткочасної зупинки дихання.

У людей з апное сну частіше за інших розвивається гіпертонічна хвороба, порушення серцевого ритму, підвищується ризик інфаркту та інсульту. І чим голосніший звук хропіння, тим він небезпечніший.

Джерело

Поділись


Новини партнерів