Медики підказали, який овоч може захистити від раку кишечника

Вчені з Інституту Френсіса Кріка в Лондоні дійшли до висновку про те, що речовини, які містяться в звичайній капусті, захищають людину від появи у неї раку прямої або товстої кишки.

Автори роботи заявили, що змінити генетичні фактори, у зв’язку з якими розвивається рак, люди не в силах. Однак раціон харчування, що містить певні продукти може впливати на роботу клітин травної системи, а також на склад її мікрофлори, – і тим самим купірувати процеси, що ведуть до онкологічного захворювання.

За словами одного з дослідників проекту, Гітти Стокінгер, за останні роки наукою були відкриті різновиди мікробів, безпосередньо пов’язаних з розвитком раку в живому організмі. Автори даного проекту експериментували з мишами і виявили, що у тварин, що хворіють на рак прямої кишки, розвиток пухлин зупинявся під дією речовини I3C, яка присутня у високій концентрації в звичайній капусті, а також в двох інших її видах, брокколі і кольрабі.

Виявилося, що дане з’єднання знижує рівень запалень і сприяє значному оздоровленню мікрофлори кишечника. Здорових гризунів воно ефективна захищала від появи пухлини в прямій кишці.

«Молекули речовини I3C впливають на рецептори на поверхні клітин кишечника і змінюють їх поведінку при появі пошкоджень на стінках кишки. Ці зміни зачіпають дві групи клітин – різних імунних тілець і стовбурових клітин, що беруть участь в ремонті мікротріщин і розривів », – повідомили вчені в публікації Immunity.

Недолік I3C, навпаки, провокував безконтрольний поділ стовбурових клітин, створюючи тим самим умови для розвитку раку. Гризуни, в організмі яких спостерігався дефіцит цієї речовини, швидко ставали жертвами раку.

Дослідники пояснили, що поки невідомо, як саме I3C може впливати на людський організм, але планують продовжити роботу в цьому напрямку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів