Жири не однаково впливають на здоров’я серцево-судинної системи

Тип насичених жирів, які ми вживаємо з їжею, може вплинути на ризик розвитку серцевого нападу. У людей, в раціоні яких міститься відносно мало пальмітинової і стеаринової кислот – насичених жирів, ймовірність розвитку інфаркту міокарда знижується.

«Наш аналіз харчового раціону респондентів з двох країн показує, що тип насичених жирів, які ми споживаємо, може вплинути на серцево-судинну систему» , – пояснив автор дослідження Івонн Слуйс (Ivonne Sluijs), співробітник Утрехтського університету (Utrecht University).

Матеріали і методи дослідження
В ході дослідження вивчалося, чи пов’язані насичені жири з ланцюгами, що варіюються по довжині від 4 до 18 атомів вуглецю, з ризиком розвитку інфаркту міокарда. Були проаналізовані дані приблизно 75 000 респондентів з Великобританії і Данії. З цих двох груп майже 3500 осіб перенесли інфаркт міокарда в період між початковим охопленням дослідження і подальшим спостереженням.

Результати наукового дослідження
«Ми виявили, що вживання відносно невеликої кількості довголанцюжкових насичених жирних кислот і споживання рослинних білків замість цього пов’язано зі зниженим ризиком інфаркту міокарда. Заміна цих насичених жирів іншими джерелами енергії, такими як вуглеводи, не впливає на ризик розвитку інфаркту міокарда », – каже Слуйс.

Хоча дієти варіюються в залежності від національності та інших чинників, найбільш часто споживаний насичений жир являє собою пальмітинову кислоту з 16 атомами вуглецю, за якою слідує стеаринова кислота з 18 атомами вуглецю, які містяться в м’ясних продуктах. Споживання насичених жирів, які мають короткі ланцюжки вуглецю і зазвичай містяться в молочних продуктах, сприяють зниженню ризику розвитку інфаркту міокарда.

Висновки
«Наше дослідження дозволило нам зробити висновки тільки про рівень взаємозв’язку між насиченими жирними кислотами і розвитком інфаркту міокарда. Ми не знаємо, чи дійсно ці жирні кислоти є причиною відмінностей між випадками інфаркту міокарда, які ми спостерігали. Щоб дослідити це, нам необхідно в подальшому провести експерименти, в яких споживання насичених жирних кислот контрольоване » , – зазначила Слуйс.

Поділись


Новини партнерів