Ці три питання обов’язково потрібно задати лікареві

Довіра докторові – це, безсумнівно, важливо. Однак і лікарі, навіть дуже досвідчені, можуть допускати помилки. Тому важливо цікавитися подробицями призначуваного лікування. Ваше здоров’я – тільки ваша турбота і відповідальність, важливо пам’ятати про це.

Для того, щоб отримати повну необхідну допомогу від фахівця, потрібно перед прийомом зробити кілька речей. Зокрема, запишіть або обговоріть все, що хочете розповісти лікарю про свою проблему і самопочуття, а також складіть список ліків з дозами, які ви приймаєте.

Також є три дуже важливих питання, які допоможуть у подальшому призначеному лікуванні.

Які шанси, що лікування допоможе?

наприклад, препарати для поліпшення стану судин не допомагають знизити артеріальний тиск і не впливають на зниження ризику смерті від серцевої патології. Тому обов’язково запитайте про реальні переваги і прогнозах лікування. Ви також можете поцікавитися у лікаря статистикою щодо користі обраного методу.

Які шанси, що лікування може зашкодити мені?

У кожного ліки є свої побічні дії, і навіть лікування і аналізів є свої ризики. Пам’ятайте: побічних ефектів немає тільки у тих ліків, які неефективні. Однак наявність ризиків не завжди означає відсутність переваг. Так, наприклад, хіміотерапія надзвичайно шкідлива для пацієнта, але її негативний вплив на організм виправдовується користю в боротьбі з раком.

Які є альтернативи?

Треба поцікавитися у лікаря, чи є інші методи лікування, які можна розглянути у вашому випадку і чому найоптимальнішим буде саме вибраний варіант.

Поділись


Новини партнерів