Біль у спині пов’язана з передчасною смертю

Згідно з даними, отриманими вченими Бостонського медичного центру в штаті Массачусетс, біль в спині може бути пов’язана з підвищеним ризиком передчасної смерті. 

За словами дослідників, такий біль змушує людину знижувати звичну фізичну активність, що посилює несприятливі процеси, що ведуть до захворювань і летальності.

Дослідники проаналізували дані про 8 тисяч жінок похилого віку, за якими спостерігали протягом 14 років. За цей період учасниці з регулярністю в 2 роки проходили співбесіду у лікарів, які фіксували чи виникають у жінок труднощі, пов’язані з руховою активністю, – наприклад, під час ходьби, приготування їжі.

Серед них було більше тих, хто скаржився лікарям на біль у спині.

«Серед жінок з частими болями в спині цей показник склав 65%, а серед тих, хто не скаржився на спину – 54%», – повідомили вчені.

Наукові фахівці вважають, що біль в спині і фактори, пов’язані з нею, сприяють ранній смерті. За їх словами, зіткнувшись з досвідом такого болю, літні люди починають уникати багатьох видів активності. З таким зниженням рухливості, в свою чергу, тісно пов’язані фактори набору зайвої ваги, прогресуванню хронічних захворювань, загального погіршення здоров’я. Передчасна смерть з таких обставин лише стає закономірним наслідком.

«Болі при ходьбі на невеликі відстань і при приготуванні їжі на 50% були пов’язані з підвищеною смертністю», – резюмували дослідники.

Джерело

Поділись


Новини партнерів