Медики розповіли, що можна і не можна їсти при гіпертонії

Передові дієтологи світу з Університету Ньюкасла в Австралії повідали про те, які продукти корисні для гіпертоніків, а яких краще уникати в своєму щоденному раціоні.

ВІВСЯНІ ПЛАСТІВЦІ

У ході досліджень вчені виявили, що при вживанні 60г геркулеса або 25г вівсяних висівок на день, систолічний артеріальний тиск знижується на 2,7 мм рт.ст., а діастолічний артеріальний — на 1,5 мм рт.ст. Тому, експерти рекомендують щодня вживати вівсяний продукт у кількості 30 г для дорослих чоловіків і 25г для жінок.

БУРЯК

Цей овоч неймовірно багатий неорганічними нітратами, які переобразовуются під час травлення в оксид азоту, який сприяє розширенню артерій, за рахунок чого і знижується тиск. Огляд 16 ранніх досліджень здорових молодих чоловіків, які пили буряковий сік, довів, що у них при цьому знижувався систолічний артеріальний тиск у середньому на 4,4 мм рт.ст.

ВІТАМІН С

Вітамін С, або аскорбінова кислота, що міститься в свіжих овочах і фруктах. Середня порція становить 10-40mg вітаміну С. У той же час, особам з підвищеним ризиком утворення ниркових каменів експерти радять бути обережними при прийомі вітаміну С

Які продукти слід виключити з раціону

КУХОННА СІЛЬ

Надмірне вживання солі сприяє підвищенню артеріального тиску. У процесі дослідження з’ясувалося, що зменшення солі в щоденному раціоні харчування на 4.4 g може призвести до зниження систолічного тиску на 4,2 мм рт.ст., а діастолічного на 2,1 мм рт. У гіпертоніків ці показники ще краще — 5,4 мм рт.ст. (систолічний) і 2,8 мм рт.ст. (діастолічний).

АЛКОГОЛЬ

Алкоголь спочатку знижує тиск, а потім різко підвищує його ще більше. Найчастіше це відбувається під час нічного сну, після вечірки або відразу після пробудження. Дослідники прийшли до висновку, що у чоловіків ризик високого тиску після вживання алкоголю вище, ніж у жінок.

КОФЕЇН

Кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чаї, колі і енергетичних напоях. Швидше за все можна спостерігати підвищення кров’яного тиску після випитої кави. Наприклад, у процесі п’яти випробувань учасники пили від однієї до двох чашок міцної кави. При цьому збільшення їх систолічного артеріального тиску склало 8,1 мм рт.ст. і 5,7 мм рт.ст. для діастолічного артеріального тиску, протягом трьох годин після того, як вони випили свої напої.

Джерело

Поділись


Новини партнерів