6 продуктів і напоїв, які вас старять

Пропонуємо вашій увазі не найбільш очевидний список «продуктів-убивць» молодості, щоб ви могли контролювати їх появу на столі і запобігати атакам на ваш організм.

Ми щомісяця витрачаємо величезні суми на крем від зморшок і процедури для продовження молодості. Але чудодійні засоби не допоможуть, якщо не стежити за харчуванням. У цій статті ми розповімо вам про те, прийом яких «страв» потрібно скоротити до мінімуму, щоб поборотися з природою за свою природну красу.

Цукор

Забудьте про тістечка і цукерки: потрапляючи в організм цукор «приклеюється» до волокон білків (в тому числі, до колагену і еластину, які відповідають за пружність шкіри) і пов’язує їх між собою, через що ті втрачають функціональність. Цей процес називається глікація, а кінцеві продукти (ті самі пов’язані цукром білки) – AGE (Advanced Glycation Endproducts). AGE прискорюють процес старіння, зокрема, появу і поглиблення зморшок. Вважається, що процес глікації незворотній, тобто назад «роз’єднати» білки вже неможливо. Так що краще дотримуватися цукрового ембарго: припиніть додавати цукор в каву і чай і зменшіть споживання солодощів.

«Шкідливі» добавки (трансжири)

Трансжири шкодять не тільки фігурі, але і обличчю: вони в прямому сенсі засмічують артерії і кровоносні судини, через що нормальне транспортування по ним поживних і корисних речовин не можливе, і шкіра починає страждати від нестачі цінних мікроелементів і кисню, а незабаром ─ виглядати млявою і в’ялою (серцево-судинні захворювання додаються до не надто втішного б’юті-діагнозу). Дуже велика кількість трансжирів знаходиться в маргарині, чіпсах, різному фаст-фуді і випічці, і все вищесказане ─ хороший привід відмовитися від цих сумнівних хвилинних гастрономічних задоволень.

Сіль

Там, де багато солі, завжди мало води: сіль затримує воду, і кількість вологи в клітинах організму (в тому числі, в шкірі) різко скорочується. Вимушене насильницьке зневоднення змушує нирки (та й інші органи і системи організму) працювати в sos-режимі, а там недалеко і до хронічних захворювань. На зовнішньому вигляді надлишок солі теж позначається не кращим чином: через затримку зайвої рідини, з’являються набряки, і через порушення метаболізму ─ вугри. До речі, в’ялість, сухість і сірий колір шкіри також визначає велику кількість солі в раціоні. Вам це потрібно? Звичайно, ні!

Рафінована олія

Ще один ключ до молодості – повне виключення з раціону рафінованих і оброблених масел і жирів. Вся суть рафінованої олії полягає в хімічному процесі перегонки, який очищає її від шкідливих добавок, попутно знищуючи різкий аромат і надаючи красивого кольору. На жаль, друга сторона медалі полягає в тому, що в рафінованій олії, по суті, не залишається нічого природно корисного ─ тільки рослинний жир і штучні добавки, якими її збагатили при термічному очищенні. Такі «промислові» олії підвищують рівень холестерину, засмічують судини і втручаються в налагоджену роботу гормональної системи. Підвищене вироблення себуму, висипання і запалення, нездоровий колір обличчя ─ тільки частина наслідків цього. Нерафінована олія, особливо холодного віджиму, в рази корисніша (нехай і ароматна), тому соняшникову, оливкову, рапсову, кукурудзяну, лляну і інші олії потрібно вибирати саме такі.

Енергетики

Згадаймо про вбивчу комбінацію солі, цукру і кофеїну, приправлену купкою дуже некорисних добавок ─ користі в енергетиках, як у багатьох газованих напоях, шукати не доводиться. Але подумаємо ось про що: енергетичні напої дуже сильно шкодять емалі зубів, роз’їдаючи її в 8 разів сильніше звичайної харчової соди. Вживаючи енергетики через день та кожен день, ви ризикуєте більше ніколи не виблискувати голлівудською посмішкою, так що вмійте зупинятися вчасно. І, звичайно, не можна забувати про зневоднення, яке викликають такі напої: нестача вологи робить шкіру сухою, блідою і, на жаль, зморшкуватою. Терміново міняємо газовані і енергетичні напої на чисту питну воду!

Алкоголь

Тут все досить очевидно: алкоголь зневоднює організм, руйнує колагенові волокна і різко знижує кількість антиоксидантів, які відповідають за молодість, завдає удару по печінці. Шкіра стає більш сприйнятливою до окислювальних процесів, в’ялою і землистою. А ще алкоголь (особливо міцний) відмінно стимулює апетит, так що одна «чарочка» або один «келишок» цілком можуть зняти обмеження на все те, про що ми говорили вище. Втім, 150 мл червоного сухого вина під час трапези зовсім не є втіленням вселенського зла: просто запам’ятайте, що пити треба вино без цукру, а після цього не забувати про пару склянок води, які обов’язково потрібно випити, щоб поповнити запас рідини.

Джерело

Поділись


Новини партнерів