8 продуктів, які викликають рак

Рак – це складна група захворювань з множиною можливих причин. Серед відомих чинників, що викликають рак, – генетика, тютюнокуріння, неправильне харчування, деякі інфекції, контакт з хімікатами, радіоактивне опромінення та ін.

Яку ж роль у запобіганні раку грає харчування? Набагато більшу, ніж ви думаєте.

Дослідження свідчать: 2 основні чинники, що підвищують онкологічний ризик, – це пасивний спосіб життя і погане харчування. На щастя, у ваших силах це змінити.

Окрім відмови від паління, щоб знизити ризик вам слід стежити за своєю вагою, регулярно займатися фізкультурою і дотримуватися здорового харчування з наголосом на рослинні продукти.

Ось 8 самих канцерогенних продуктів:

1. Рафінований цукор і штучні підсолоджувачі

Рафіновані цукри не лише підвищують рівень інсуліну, але і є поживним середовищем для ракових клітин. Цей факт відомий науці досить давно.

Ще в 1931 році німецький нобелівський лауреат по медицині Отто Варбург уперше відкрив, що пухлини живляться цукрами. Для зростання і поширення онкоклеткам потрібні підсолоджувачі з високим вмістом фруктози, тому що вони швидко метаболизируются.

Чим замінити?

Мед, пальмовий цукор, сира меляса, кленовий сироп, стевія.

2. Перероблене м’ясо

Під переробленим м’ясом маються на увазі фабричні м’ясні продукти – бекон, сосиски, ковбаси і т. п. Дослідження, проведене Гавайським університетом, виявило, що такі продукти підвищують ризик раку підшлункової залози на 67%.

Перероблене м’ясо містить багато хімікатів і консервантів, у тому числі нітрати, які покращують смак, але відомі своєю канцерогенністю. Особливо шкідливе копчене м’ясо, тому що воно вбирає в себе смоли.

Чим замінити?

Купуйте нежирне м’ясо і готуйте його самі.

3. Штучно вирощена риба

Комерційне рибництво грунтоване на розведенні величезної кількості риби (наприклад, лосося) в украй тісних умовах. У такій тісноті дуже високий ризик бактерійних, вірусних і паразитичних епідемій, тому рибу обробляють антибіотиками, пестицидами і іншими канцерогенами.

Крім того, фермерський лосось містить значно менше омега-3, ніж дикий.

Чим замінити?

Купуйте дику лососину – вона дорожча, але безпечніша.

4. Мариновані і копчені продукти

Зазвичай такі продукти містять консерванти типу нітратів, які подовжують їх термін придатності. З часом ці добавки накопичуються в організмі людини. Зрештою вони призводять до руйнувань на клітинному рівні і можуть викликати рак.

При тепловій обробці копченини нітрати перетворюються на набагато небезпечніший нітрит.

5. Гідрогенізовані масла

Гідрогенізовані масла (вони ж – транс-жири) – це синтетичний продукт, хімічний склад якого був штучно змінений для довшого зберігання. Крім того, для усунення запаху і поліпшення смаку в масла додаються хімікати.

За даними досліджень, гідрогенізовані і частково гідрогенізовані масла, що входять до складу фабричних продуктів, удвічі підвищують ризик раку грудей.

Чим замінити?

Маслинова олія першого віджимання, кокосова олія або пальмова олія.

6. Картопляні чіпси

Ця популярна їжа смажиться в гідрогенізованій рослинній олії, а потім рясно солиться. За даними дослідження, опублікованого в “New England Journal of Medicine”, всього 30 г чіпсів в день призводять до збільшення 1 кг ваги в рік.

Крім того, чіпси містять транс-жири, які підвищують рівень холестерину, і натрій, що підвищує кров’яний тиск. А високотемпературне обсмажування призводить до утворення акриламіду – канцерогену, що також міститься в сигаретах.

Чим замінити?

Смажте чіпси самі, на корисній олії (наприклад, оливковій).

7. Попкорн з мікрохвильової печі

Попкорн з мікрохвильової печі – зручна і відносно здорова їжа, але ось пакет, в якому він готується, – це зовсім інша справа. Багато пакетів для приготування попкорна в мікрохвильовій печі містять перфтороктанову кислоту (ПФОК).

Цей токсин істотно підвищує ризик раку грудей, нирок, товстої кишки, сечового міхура, простати, легенів, щитовидки і крові.

8. Рафіноване біле борошно

При рафінуванні борошно втрачає усі поживні властивості, а потім її вибілюють хлоргазом, щоб зробити привабливішим для споживачів. У білого борошна дуже високий глікемічний індекс – тобто воно підвищує рівень інсуліну, не надаючи поживних речовин.

Організм перетворить вуглеводи в цукор, так що продукти з високим вмістом білого борошна можуть привести до зростання інсулінорезистентності.

Чим замінити?

Цільнозернове пшеничне, мигдалеве, ячмінне борошно.

Джерело

Поділись


Новини партнерів