Зрозумійте негативні наслідки стресу

Ми часто говоримо про стрес, але не дуже конкретно. Через це ми ставимо всі наші незручності (психічні та фізичні) у ту ж категорію. Тому ми можемо забути про справжні негативні наслідки стресу.

Ви не повинні бути експертом, щоб визначити наслідки стресу. Йдеться про те, щоб прислухатися до свого тіла, усвідомлювати тенденції та бути добре поінформованими. Пам’ятайте, що ця інформація не призначена для того, щоб вас приголомшити.Натомість це має допомогти вам краще піклуватися про себе.

Фізіологія стресу

які наслідки стресу

Вірте це чи ні, трохи стресу – це корисно.

Адже це частина системи «борися або біжи». Отже, з невеликим навантаженням ми збільшуємо темпи роботи, і в результаті стаємо більш ефективними.

Однак надмірний або хронічний стрес безпосередньо впливає на три системи в нашому організмі: ендокринну, нервову та імунну. Звідти неймовірна кількість негативних наслідків.

  • Стрес активізує всі сполуки мозку і викликає ланцюгову реакцію.
  • Він викликає секрецію гормонів і стимулює гіпофіз, який одночасно виділяє АКТГ-кортикотропін.
  • Потім кортикотропін активізує надниркові залози, і це спричиняє вироблення адреналіну (адреналін), нор-адреналіну (норепірефрін), кортикостероїдів (альдостерон) та глюкокортикоїдів (кортизол).
  • Ця реакція та анормальна гормональна секреція впливають на всі органи в організмі, а також безпосередньо впливають на імунну систему.

негативні наслідки стресуФази стресу

Ганс Селі, лікар-ендокринолог з Монреаля, поділив реакцію організму на стрес на три основні етапи: фаза тривоги, фаза опору і фаза виснаження.

  • Фаза тривоги. Спочатку цей етап відповідає за певний позитивний ефект стресових подразників. На цьому етапі активізується симпатична нервова система. Відбувається секреція адреналіну і нор-адреналіну, що підвищує вашу концентрацію та увагу. Безпосередні ефекти можуть включати артеріальну гіпертензію, підвищений серцевий ритм і потовиділення. Цей етап має тривати недовго.
  • Фаза опору. Ця фаза є наслідком тривоги, яка триває довше, ніж повинна. На цьому етапі відбуваються метаболічні зміни, і ваші органи починають страждати від негативних наслідків збудження нервової системи та секреції гормонів.
  • Фаза виснаження. Нарешті, організм змінюється через дисбаланс систем у відповідь на стрес. Симптоми, які ви відчуваєте, є типовими хворобами, на які зазвичай страждають жертви стресу.

Негативні наслідки стресу

Для травної системи

Серед основних негативних наслідків стресу на цю систему такі: виразки шлунку, синдром подразненого кишківника, виразковий коліт, гастрит.

Крім того, це сприяє поганим харчовим звичкам, таких як несвоєчасне харчування, споживання нездорової їжі, уникання їжі тощо.

Для дихальної системи

Стрес може діяти на цю систему прямо чи опосередковано.

Непрямим чином він може збільшити схильність до захворювань органів дихання через сильний вплив на імунну систему. Безпосередньо він може викликати гіпервентиляцію, задишку, психогенну астму та відчуття задухи.

наслідки стресу для організмуДля серцево-судиної системи

Це одна з систем, яка найбільше страждає від стресу, і деякі його наслідки можуть мати фатальні результати. Серед них: тахікардія, атеросклероз, стенокардія, інфаркт міокарда, екстрасистолія, хронічна тахікардія та ін.

Для м’язів та шкіри

У цьому сенсі стрес може бути замаскований іншими причинами. Він може викликати вугри, псоріаз, свербіння, екзему, дерматит, судоми м’язів, біль, жорсткість, гикавку та гіперрефлексію, алопецію та ін.

Для нервової системи

На жаль, негативні наслідки стресу настільки різноманітні, щозмушують нас задуматися про наш спосіб життя та його наслідки.

Стрес може призвести до тривоги, дратівливості, амнезії, дратівливості, головного болю, мігрені, наркоманії, депресії, розладів сну, психічних блоків, розладів особистості, розвитку фобій і страхів, навіть розладів харчування.

Негативні наслідки стресу можуть призвести до втрати фізичного та психічного здоров’я. Ми не повинні ставити своє психічно-емоційне здоров’я під загрозу на цьому етапі. Ось чому потрібно шукати шляхи виходу з ситуації та професійну допомогу.

Джерело

Поділись


Новини партнерів