Хімія почуттів: що емоції роблять з нашим тілом і як від них врятуватись

40% усіх болячок – від нервів. Варто нам злегка відпустити віжки, і мозок починає бити наш бідний організм гормональної кувалдою.

Смуток

Туга, теплий картатий плед, хочеться на ручки і шоколадку. Коли тобі сумно, вміст гормонів серотоніну, норадреналіну і допаміну падає до найнижчого рівня, а адже саме вони влаштовують нам радість життя і бажання стрибати по калюжах. Потяг до смаколиків – перший симптом нестачі серотоніну, до речі. Тривала туга уповільнює всі обмінні процеси і ми втрачаємо апетит – навіщо наїдатися, якщо все одно лежиш на дивані і життя скінчилося?

Тіло переходить в режим енергозбереження і виконує свої функції абияк. Шлунок не перетравлює їжу, сексу не хочеться, рухатися ліньки. Нам хочеться стиснутися в грудку, як в маминому животику, тому ми і починаємо горбитися. Від такої незвичного навантаження спина починає боліти і зростає ризик остеохондрозу, який сам по собі теж не покращує настрою.

Що робити?

Підвищувати рівень ендорфіну, інша компанія підтягнеться за ним. Два найпотужніших стимулятори – сонячне світло і спорт до сьомого поту. Варто також підкинути в «пічку» амінокислоти триптофану – вона сама перетвориться в серотонін. Справжня триптофанового бомба – бананово-молочний шейк. Або тарілка хороших макаронів з сиром. Багато ви бачили депресивних італійців? Отож бо й воно.

Гнів

Неважливо, що ми літаємо в космос і зі знанням справи розмірковуємо про артхаусне кіно, з точки зору наших мізків, ми все ще дикі печерні люди, у яких на будь-які неприємності є всього дві відповіді – «бий» і «біжи». Гнів – це те «бий», потреба зацідити в начальника діркопробивачем і вчепитися в волосся стерви, яка має нахабство фліртувати з вашим чоловіком.

«Бійка? Клас! »- каже мозок і починає готувати тебе до битви до останньої краплі крові. Рівень адреналіну і кортизолу підскакує до небес. Ці гормони, які відповідають за страх і лють відповідно, роблять кров густішою, щоб зменшити можливі збитки від ран, напружують м’язи, змушують серце калатати і стискають ваші кулаки.

Все класно, та ось біда – навряд чи ви справді з індіанським кличем кинетеся на боса або шаблезубого тигра. А тому весь цей нереалізований потенціал повертається проти вас. Загусла кров разом з серцебиттям призводить до гіпертонії і задухи. Якщо будете злитися часто і якісно – привіт, ранній інфаркт.

Що робити?

Якщо гнів ще тільки наростає, є простий спосіб сказати мозку «Горщику, припини варити!» І зупинити адреналіновий сплеск. Сигнал «помилкова тривога» вмикається за допомогою дихання – вдихніть животом, затримайте повітря на 5 секунд і плавно видихніть.

Посопіти таким чином, доведеться хвилин з десять. Якщо ж вас вже несе, нічого не поробиш – доведеться битися. Або обманювати мозок, імітуючи бійку. Можна по-звірячому відлупцювати подушку або поперемінно напружувати до межі і розслабляти всі м’язи, про які згадаєте.

Образа

Ви не повірите, але образа – це те ж саме, що і гнів. Наші предки не ображалися, а відразу заряджали противнику в фейс. Спеціального механізму для цієї емоції не передбачено і образа – це не більше, ніж пригнічена злість.

Адреналін з кортизолом танцюють гопака і агресія, що не знаходить виходу, блокує буквально всі входи і виходи. Травна система не працює взагалі, тому образа позбавляє нас апетиту і розважає запорами або діареєю, для різноманітності. М’язи зводить від образи – ось тобі і хрестоматійні «стиснуті губи» і «клубок у горлі».

Імунна система теж тоне в гормонах, а загони мікробів радісно кидаються на штурм фортеці, захисники якої дезертирували.

Що робити?

В першу чергу – розблокувати затиснуті м’язи шиї, рота і гортані, на які адреналін з кортизолом діють найсильніше. Наприклад, можна розкрити рот і подихати так хвилин зо п’ять.

Любителі пігулок можуть закинути до рота риб’ячий жир, він швидко знижує рівень кортизолу – як і чорний чай, до речі. А ось кава навпаки, тому кавові посиденьки з розмовами на тему «який він козел», не працюють.

Ревнощі

Чи молилася ти на ніч, Дездемоно? Абсолютно неважливо, чи справді твоя велика любов походжає наліво чи у тебе просто розігралася уява – ревнощі перетворить тебе в жалюгідного параноїка і фаната теорій змови. Для мозку ревнощі – це активне бомбардування норадреналіном, гормоном стресу і люті.
Взагалі він хороший, це завдяки норадреналіну у нас виникає почуття «Я цар гори!» І кипуча енергія підкорювача світу. Але надлишок норадреналіну робить з нас оскаженілих тварин. Яка там логіка, яке там «так, я з пацанами в футбол ганяв»!

Під норадреналіном від сказу темніє в очах, нас переповнює почуття вседозволеності і жага відплати. А адреналіну, який змусив би тебе злякатися наслідків – дим і нитка. До того ж, з-за куліс красиво виходить на сцену вазопресин, який взагалі-то відповідає за виведення натрію нирками, почуття самовдоволення і, як не дивно, прагнення зберігати вірність партнеру.

Але при диких концентраціях він робить з нас подобу тканинної ляльки Маші – ноги стають ватними, погляд безглуздим, а здатність адекватно оцінювати ситуацію і зовсім зникає. Хронічні ревнощі обдарують вас депресіями і зайвою вагою, зіб’ють менструальний цикл і навіть можуть призвести до безпліддя.
Психологи радять згадати всі моменти, коли вам було добре, весело і куражно, але без цього підлого зрадника. Якщо тренуватися досить довго, рівень вазопресину прокинеться. А знизити норадреналін допоможуть довгі піші прогулянки – це помірні кардіо-навантаження, які не зіб’ють дихання (яке вже і так поверхневе і занадто часте), але заспокоять і знімуть бажання закопати милого в лісосмузі.

Страх

І знову на сцену виходить адреналін зі своїм новим номером під назвою «Біжи!». На цей раз його завдання – зробити з вас легкоатлета, який зможе втекти від розлюченого мамонта. Все найцікавіше відбувається в симпатичній нервовій системі.

Центр управління польотами стискає судини, щоб тиск підвищився і ти підбадьоритися, серце ганяє кров зі швидкістю боліда «Формули 1» (м’язам потрібно багато кисню!), шкіра втрачає чутливість, щоб колючі будяки, що хльостають по ногах, не відволікали від організованого відступу – тому-то від страху все німіє.
Зіниці розширюються, щоб дати вам можливість розглянути суперника у всіх подробицях. Є і побічні ефектики – та ж симпатична система відповідає за перетравлення їжі. Коли ви застигаєте в жаху, шлунок робить те ж саме, а ось кишечник, навпаки, розслабляється – нас і так скоро з’їдять, навіщо напружуватися і щось там перетравлювати.

Цей знаменитий ефект носить назву «ведмежої хвороби». Хто з нас перед іспитом не бігав в туалет  десять разів на день! Постійний страх – пряма дорога до виразки шлунку, гастриту і анорексії.

Що робити?

Знову ж таки, дихати і стежити, щоб вдих був удвічі коротшим за видих, а при диханні піднімається не грудна клітка, а живіт. Або якщо вистачить сили волі, з’їсти тарілку гречаної каші і закусити горішками. У крупах і горіхах багато магнію, який гальмує процеси збудження і заспокоює нерви.

Джерело

Поділись


Новини партнерів