Медики розповіли, як впоратися з авітамінозом

Після закінчення зими українці частіше страждають від хронічної втоми і зниження імунітету. Навесні накопичені за літо вітаміни закынчуються, а нових організм не отримує.

Лікар-імунолог Олег Назар дав рекомендації, як боротися з авітамінозом. “Зміна сезонів характеризується низькою активністю імунної системи – люди починають хворіти. Сприяє погода – висока вологість провокує ГРВІ та застуду. Клінічні симптоми авітамінозу – поганий настрій, постійна втома, хронічна слабкість, схильність до захворювань”, – розповів лікар.

Назар радить не надто покладатися на цитрусові. “Справа в тому, що цитрусові не ростуть в наших кліматичних умовах, їх зривають незрілими, обробляють і привозять до нас, де вони дозрівають. Залишаються яблука – це дійсно джерело вітамінів, мікроелементів і клітковини … Яблуко треба або потерти, або обробити температурою (запекти), тоді воно краще віддає вітаміни і мікроелементи”, – розповів він.

За словами лікаря, в природних вітамінах можна себе не обмежувати: “Скільки б ми їх не з’їли, в організмі засвоїться рівно стільки, скільки потрібно”. Назар також зазначив, що якщо люди активно займаються фізичними або розумовими навантаженнями, або мають певні захворювання – потреба у вітамінах підвищується, і в раціон можна додати синтетичні вітаміни.

“Що стосується хімічних вітамінів і харчових добавок – якщо у людини захворювання шлунка або кишкового тракту, гастрит, холецистит, і вітаміни засвоюються в меншій кількості, можемо додати синтетичні вітаміни. Але є певні умови – вони досить алергенні. Ми повинні вживати вітаміни в першу половину дня після їжі. Це після сніданку або після обіду. На вечір краще їх не вживати”, – додав він.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів