Названа головна причина раку

Вчені Університету Данді в Шотландії з’ясували, що причиною раку є старіюча імунна система. Результати дослідження, опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, допоможуть розробити нові методи профілактики і терапії онкологічних захворювань, повідомляє MedicalXpress.

Імовірність розвитку злоякісних пухлин різко збільшується з віком. Це пояснюється тим, що з часом в ДНК накопичуються дефекти, які можуть призвести до переродження клітини. Вважається, для розвитку раку необхідно п’ять або шість мутацій.

Дослідники проаналізували два мільйони випадків захворювання на рак серед людей віком від 18 до 70 років. Потім вчені вивели рівняння, що дозволяє розрахувати, як зменшення активності імунної системи впливає на можливість формування пухлин, і порівняли теоретичні висновки з фактичними даними, що включають 100 видів злоякісних новоутворень. Виявилося, що нова модель краще пророкує ризик раку, ніж гіпотеза про накопичення мутацій.

Основною причиною старіння імунної системи є дисфункція тимуса (вилочкової залози) – органу, в якому відбувається дозрівання T-клітин. Зі збільшенням віку людини на кожні 16 років тимус зменшується в розмірі, що призводить до падіння виробництва лімфоцитів, які розпізнають пухлинні клітини і знищують їх. Стимуляція активності вилочкової залози, на думку вчених, стане ефективним способом для профілактики раку.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів